411
Η πάλαι ποτέ κομμουνιστική (σοβιετόφιλη) εφημερίδα L'Humanité απευθύνει έκκληση προς όλους για να κατορθώσει να εκδίδεται | L'Humanité

Γαλλία: Η Humanité εκπέμπει SOS προς φίλους και εχθρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 08:50
Η πάλαι ποτέ κομμουνιστική (σοβιετόφιλη) εφημερίδα L'Humanité απευθύνει έκκληση προς όλους για να κατορθώσει να εκδίδεται
|L'Humanité

Γαλλία: Η Humanité εκπέμπει SOS προς φίλους και εχθρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 08:50

Oρκο κανείς δεν μπορεί να πάρει, αφού εντός των κόλπων της Αριστεράς αναπτύσσονται τα πιο αβυσσαλέα πάθη.

Ομως ακόμη και ο Κορνήλιος Καστοριάδης, αν δηλαδή ζούσε ο άνθρωπος, ένας που τόσα και τόσα της είχε σούρει την εποχή της Ουγγρικής Επανάστασης λόγω των κατασκευασμένων ρεπορτάζ της (που ήταν φανατικά υπέρ του καθεστώτος της Βουδαπέστης και του ρωσικού τεθωρακισμένου παράγοντα), τώρα ίσως να έβαζε και αυτός ένα χεράκι βοηθείας μόνο και μόνο για να σωθούν 200 θέσεις εργασίας.

Ναι, η γαλλική εφημερίδα L’Humanité (Ουμανιτέ) εκπέμπει SOS ζητώντας τη στήριξη φίλων και εχθρών, συνδρομές και δωρεές, μήπως και αποφύγει το λουκέτο.

Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα Guardian στο σχετικό ρεπορτάζ της για τη «σεβάσμια εφημερίδα» των 114 Μαΐων γράφει ότι ακόμα και δεξιοί πολιτικοί εξεδήλωσαν την επιθυμία να τη βοηθήσουν και ότι άλλοι ήδη τη βοηθούν.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα τι θα γίνει με την περίπτωσή της, αν υπάρχει τρόπος σωτηρίας της και πώς θα τακτοποιηθούν οι οφειλές της προς τους πιστωτές της και, κυρίως, προς τους εργαζομένους της.

Η L’Humanité ιδρύθηκε το 1904 από τον σοσιαλιστή Ζαν Ζορές και έγινε επίσημο όργανο του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος μετά το 1920. Υπήρξε σημαντικός παράγοντας στον γαλλικό Τύπο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πλέον οι καθημερινές πωλήσεις της έχουν συντριβεί, καταλήγοντας στον «πάτο» των 30.000 φύλλων (βέβαια στα μέρη μας τέτοιος «πάτος» ισοδυναμεί με θρίαμβο). Εφθασε μέχρις εδώ χάρη στο σύστημα όλων των γαλλικών κυβερνήσεων περί παροχής άμεσων και έμμεσων κρατικών επιδοτήσεων σε όλες τις εφημερίδες. Ομως τώρα τα έσοδα από κάθε πηγή μειώθηκαν και τα χρέη έγιναν βουνό.

«Μακρόν, βοήθησε»

Ορισμένοι αναλυτές θεμάτων Τύπου, όπως ο Πατρίκ Εβενό, εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα του Εμανουέλ Μακρόν: «Τα τελευταία 20 χρόνια όλοι οι πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι θα ήταν εις βάρος του πλουραλισμού στον Τύπο να αφεθεί η L’Humanité να κλείσει. Ετσι οι πρόεδροι Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, όλοι τους, έλαβαν μέτρα στήριξής της με διοχέτευση κρατικών ενισχύσεων προς διασφάλιση της επιβίωσής της. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Προς το παρόν δεν βρέθηκε γάλλος πρόεδρος που θέλησε να κλείσει η L’Humanité στα χέρια του» λέει.

Την έκκληση της εφημερίδας προς τους φίλους της θα ακολουθήσει δημόσια εκδήλωση, τον επόμενο μήνα, από «πρώτης γραμμής» υποστηρικτές της, διαφόρους επιφανείς από τον χώρο των τεχνών και της πολιτικής.

Ο δεξιός πολιτικός Ζουλιέν Ντιβ πάντως είναι ένας από τις προσωπικότητες που έκαναν ήδη μια δωρεά και υπέγραψαν τη δήλωση στήριξης της L’Humanité. Αιτιολόγησε την πράξη του ως σημαντική για την ποικιλία απόψεων στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...