Χαρούμενοι δείχνουν οι συγγενείς (Βόρειοι και Νότιοι) που τους επιτράπηκε να ανταμωθούν για λίγες ώρες | Yonhap via REUTERS
Επικαιρότητα

«Επανένωση» κορεατικών οικογενειών για λίγες ώρες…

Οι άνθρωποι είχαν χωρίσει με τον πόλεμο του 1950-1953. Οσοι από αυτούς ζουν ακόμη, ανταμώνουν κατόπιν ειδικής αδείας που δίνουν οι ηγεσίες των δύο κρατών
Protagon Team

Στο όρος Κουμγκάνγκ στην επικράτεια της Βόρειας Κορέας γίνεται η ολιγόωρη «επανένωση» ορισμένων οικογενειών που τις χώρισε ο πόλεμος του 1950-1953, όπως γράφουν οι Times.

Μόνο ο πόλεμος; Οχι μόνο. Και ο θάνατος, αφού τα χρόνια έχουν περάσει.

Από μόνο του το γεγονός της ολιγόωρης «επανένωσης» δείχνει ίσως την όποια «καλή διάθεση» προβάλλουν οι ηγεσίες των δύο κορεατικών κρατών, ωστόσο για κάποιους απλούς λαϊκούς ανθρώπους που υπέστησαν τον ιδιότυπο οικογενειακό ξεριζωμό αυτή η ευγενική χειρονομία αντικειμενικά δεν έχει νόημα σήμερα – είναι πια πολύ αργά, λένε, τα αδέλφια πέθαναν, τώρα το αντάμωμα θα γίνει με τα ανίψια.

Στη χώρα του Κιμ ταξίδεψαν 89 ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες, με σκοπό να συναντηθούν με επιζώντες συγγενείς τους σε ένα ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές τις οικογενειακές επανενώσεις είναι πάνω από 80 ετών.

Οι συγγενείς θα συναντηθούν έξι φορές, για συνολικά 11 ώρες, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στη Βόρεια Κορέα. Εχουν γίνει μέχρι σήμερα 20 τέτοιοι κύκλοι οικογενειακών επανενώσεων έπειτα από την πρώτη διακορεατική σύνοδο κορυφής το 2000.