641
|

Εδώ Λονδίνο: Μια σκοτεινή μέρα για τη χώρα

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 30 Οκτωβρίου 2014, 02:02

Εδώ Λονδίνο: Μια σκοτεινή μέρα για τη χώρα

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 30 Οκτωβρίου 2014, 02:02

(Η Υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετέχει η χώρα στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο)

Κυρία Τheresa May, σας κατηγορώ. Δριμύτατα.

Εσάς και το συνάφι σας, που με τη φτηνή δικαιολογία ''η προσπάθεια εύρεσης και διάσωσης μεταναστατών, ενισχύει τα κρούσματα παράνομης μετανάστευσης'', αποφασίσατε να μη συμμετέχει η Μεγάλη Βρετανία στις επιχειρήσεις διάσωσής τους στην Μεσόγειο. Μαθηματικά μα άτοπα, κυνικά και ανάλγητα, η κυρία May στη δήλωσή της μετράει απλά κουκιά και πόσα από αυτά θα είναι δηλητηριώδη. Οι άνθρωποι, αγαπητή μου, είτε παράνομα πλεούμενοι, είτε όχι, δεν θα γίνουν ποτέ ορθογώνια τρίγωνα για να μετράτε εσείς πόσες γωνίες χωράνε στην αρχιτεκτονική της πολιτικής σας, μιας πολιτικής, για την οποία κατά τ' άλλα, περηφανεύεστε ότι διασφαλίζει την τάξη και ασφάλεια.

Κατηγορώ μία απόφαση που αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτούς που, ενδεχομένως παράνομα, στριμώχνονται σε ένα πλοιάριο με άλλους εκατό ή διακόσους και στην ύστατη προσπάθεια διαφυγής είτε σταυρώνονται από τους νόμους είτε από τους ίδιους τους συνανθρώπους τους.

Κατηγορώ αυτούς που με τα πουγκιά βρώμικου χρήματος τσουβαλιάζουν ψυχές και σώματα. Αυτούς και όσους εθελοτυφλούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μια ένοχη συνείδηση ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για άλλη μια φορά, η μηχανή του ''εξολοθρευτή'', αυτή με τις χρυσές λίρες, ωσάν μοντέρνα κρεατομηχανή, τηρεί το σκοπό της βιομηχανικής της σύνθεσης: κρατήστε τα φιλέτα και πετάξτε ότι ''βρωμάει'' στον κάλαθο των αχρήστων.

Γιατί μόνο με μια τέτοια μηχανή μπορώ να σας παρομοιάσω, εν προκειμένω. Είναι γνωστό το πρόβλημα μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δική σας η απόφαση ανοιχτών συνόρων, δική σας και η απόφαση διαχείρισης πόρων για την απορρόφηση μεταναστών. Οι όποιες αλλαγές στον πληθυσμιακό και εθνικό χάρτη της χώρας σας συνιστούν πάνω απ' όλα ανθρωπιστικές προσεγγίσεις. Και αν σε αυτές έχετε έλλειψη, τότε οργανωθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί σε λιγότερο από ένα χρόνο το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης θα σας ''αναγκάσει'', όπως άκουσα από το στόμα Άγγλου επιχειρηματία, να μειώσετε τον ωρομίσθιο στις έξι λίρες για τα εξήντα λεπτά παροχής υπηρεσιών και με περισσή ειρωνεία να υπερασπίζετε την πρόνοια και το health & safety.

Όχι, κυρία Μay, κανείς ποτέ δεν ελάτρεψε τον παράνομο μετανάστη, αλλά κάπου χαθήκατε ανάμεσα στα επιχειρήματα μιας πολιτικής δίκαιης για τον πολίτη και τη ζωή. Πόσο πιο απλά να σας το πω; Δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα ασφάλειας μιας χώρας προπηλακίζοντας με ευγένεια και κομπιουτεράκια, μόνο ένα κομμάτι της. Δεν καταπολεμάς μία ασθένεια, από το φόβο μήπως την κολλήσεις και εσύ. Δεν αποδοκιμάζεις μια προσπάθεια που στόχο της έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξίας, επειδή εσύ έμαθες να περιχαρακώνεις τα του οίκου σου.

Η επιχείρηση Μare Nostrum περισυνέλεξε περίπου 150.000 μεταστάτες τον τελευταίο χρόνο. Η μοίρα της πια διακυβεύεται στο τραπέζι των Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ιταλίας με την επερχόμενη νέα δύναμη  Frontex (επιχείρηση περιορισμένης γεωγραφικής κλίμακας μιας και θα ενεργεί κοντά στα ύδατα της Μεσογείου γύρω από την Ιταλία και μόνο). Ακόμα και δέκα να ήταν τα ονόματα των παράνομων μεταναστών, η επιτυχία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από χαρτιά σκορπισμένα σε γραφεία και files μοιρασμένα σε dropbox επιχειρήσεων.

Κανείς δεν θέλει παράνομους μετανάστες στη χώρα του. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Φτάνει πια όμως αυτή η καταδίκη που ελλοχεύει σκοτεινούς λογισμούς και καταρράκωση της αξιοπρέπειας του ζειν. Δεν αρκεί να κηρύττεις δογματικά σχήματα ελευθερίας με μια προκλητική άγνοια της πραγματικότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία στη Μεγάλη Βρετανία καταδίκασε τη δήλωση/απόφαση της Theresa May, σημειώνοντας ότι ''είναι μία πολύ σκοτεινή μέρα για την Μεγάλη Βρετανία''. Η ηθική μιας χώρας είναι το οργανικό υλικό της, όπως και ο λαός της. Είναι το υλικό που διαφοροποιείται από αυτό το μηχανικό της πολιτικής ''οικονομίας'' και δράσης. Η αλληλεπίδρασή τους ενδέχεται κατά καιρούς να δράσει σκοταδιστικά ή αναπτυξιακά.

Όπως και να 'χει θα συμφωνήσω με ένα σχόλιο σχετικό με την δήλωση της Theresa May:  «Δηλαδή τώρα η αστυνομία θα σταματήσει να εμποδίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, γιατί αυτό ''ενθαρρύνει'' τους ανθρώπους να το επιδιώξουν; »

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News