474
|

Εδώ Άμστερνταμ: Food Film Festival

Avatar Παύλος Γεωργιάδης 23 Μαρτίου 2013, 01:28

Εδώ Άμστερνταμ: Food Film Festival

Avatar Παύλος Γεωργιάδης 23 Μαρτίου 2013, 01:28

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, άνοιξε χθες (22/03) τις πόρτες του το ετήσιο Food Film Festival που διοργανώνει στο Άμστερνταμ το Youth Food Movement της Ολλανδίας, το παράρτημα του διεθνούς Δικτύου Νέων του Slow Food. Με τρεις παγκόσμιες, μία ευρωπαϊκή και δεκατέσσερις ολλανδικές πρεμιέρες, το πρόγραμα του Food Film Festival περιλαμβάνει μία μεγάλη επιλογή θεματικών ταινιών. Την τιμητική τους έχουν οι ταινίες μικρού μήκους, όπως το ολλανδικό Super (Johan Klungel, 2012) και το αυστραλέζικο Meatwork (Madeleine Parry, 2012). Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με την πρεμιέρα της ταινίας Canned Dreams (Katja Gauriloff, Φινλανδία, 2011), σχετικά με τα πρόσωπα πίσω από το τελικό προϊόν που αγοράζουμε στα super markets.

Το συνεχές πρόγραμμα των ταινιών συμπληρώνεται από εργαστήρια, συζητήσεις και ειδικές εκδηλώσεις για τη γαστρονομία και μια αγορά αγροτών με τους καλύτερους μικρούς παραγωγούς της Ολλανδίας, ενώ το ντεμπούτο της κάνει και η Tastethys, μία καινούρια start-up επιχείρηση που σκοπό έχει την προώθηση ποιοτικών προϊόντων της Μεσογείου στην Ολλανδία. Στις συζητήσεις, βάρος θα δοθεί στο Μεγάλο Debate για τους ΓΤΟ, με ειδικούς πάνω σε θέματα ηθικής, εκπροσώπους της βιομηχανίας, πολιτικούς και το κοινό να συζητούν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της εποχής μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, η Oneworld Live (NCDO) και το Φεστιβάλ παρουσίασαν το talk show Chewing on Water για το υδάτινο αποτύπωμα της τροφής μας. Ειδικός καλεσμένος ήταν ο Arjen Hoekstra, καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο ολλανδικό Πανεπιστήμιο του Twente, και δημιουργός της έννοιας του αποτυπώματος νερού (2002). Ο Mark Bittman από τους New York Times, αρθρογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Food Matters: A Guide To Conscious Eating πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του φετινού φεστιβάλ.

Κεντρικό ρόλο στο φεστιβάλ παίζει το φαγητό, με μεγάλη προσοχή να δίνεται στους σεφ και το μενού, σε συνεργασία με το εστιατόριο Bridges του ξενοδοχείου Sofitel Legend The Grand στο Άμστερνταμ. Γνωστός από την εποχή που ήταν σεφ στο βραβευμένο με αστέρια της Michelin εστιατόριο Le Gardin des Sens του Μονπελιέ, ο αρχιμάγειρας Joris Bijdendijk έχει δημιουργήσει ένα νόστιμο μενού από βιώσιμα πιάτα. Αυτό βασίζεται στη φιλοσοφία του φεστιβάλ, χρησιμοποιώντας φρέσκες, τοπικές και εποχικές πρώτες ύλες.

Το στίγμα δίνει και μία ελληνική συμμετοχή, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που δημιουργήσαμε για τους νέους αγρότες Farming on Crisis? σε σκηνοθεσία του Χάρη Ντώνια (2012). Σε μία ειδική προβολή την Κυριακή, θα συμμετέχω σε πάνελ με συντονίστρια την Aine Morris από το Sustainable Food Trust και τη συμμετοχή της Ολλανδής Ευρωβουλευτή Esther de Langhe. Στη συζήτηση θα παρέμβει με βίντεο από τις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Στο φεστιβάλ βρίσκεται και μία ομάδα νέων από το Slow Food Θράκης, συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο των Νέων του Slow Food στο οποίο θα μοιραστούν με το παγκόσμιο κίνημα τις εμπειρίες από την τοπική δράση τους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News