369
Οι διαδηλωτές έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τα έβαλαν και με τον Τραμπ | REUTERS/Kevin Lamarque

Διεθνής δυσπιστία για τις εξηγήσεις του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 10:48
Οι διαδηλωτές έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τα έβαλαν και με τον Τραμπ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Διεθνής δυσπιστία για τις εξηγήσεις του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο Κασόγκι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2018, 10:48

Μετά από την παγκόσμια κατακραυγή που ακολούθησε τα ενοχοποιητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου της στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA επικαλούμενο την σαουδαραβική εισαγγελία: «Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του».

Μετά την ανακοίνωση, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι η εξήγηση που έδωσαν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι είναι «αξιόπιστη». Αντιθέτως, αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό για τον ισχυρισμό της σαουδαραβικής εισαγγελίας.

Ενδεικτικά, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, έγραψε στο Twitter ότι βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει ότι αυτή η νέα “εξήγηση” είναι αξιόπιστη» ή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε «εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου».

Από την πλευρά της, η πρώην διευθύντρια του δημοσιογράφου στην Washington Post χαρακτήρισε την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «εντελώς μ…κία».

«Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”;! Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο. Ο Τζαμάλ δεν πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή», τόνισε η Κάρεν Ατία στο Twitter.

Δυσπιστία για τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία, που ανέφερε ότι η «αμεροληψία» της έρευνας των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Σύμφωνα με την οργάνωση, χρειάζεται μία «αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ  για να μάθουμε τι συνέβη και να εξασφαλιστεί δικαιοσύνη» για τον Κασόγκι, ενώ πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις  ανησυχούν για ένα «κουκούλωμα» στην έρευνα του Ριάντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...