1049
Ο Στινγκ στο αμπέλι του, στην Τοσκάνη, όπου εφαρμόζει βιοδυναμικές πρακτικές | Facebook / Tenuta il Palagio

Ιταλία: Κάνει… «μάγια» στα κρασιά του ο Στινγκ;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 10:31
Ο Στινγκ στο αμπέλι του, στην Τοσκάνη, όπου εφαρμόζει βιοδυναμικές πρακτικές
|Facebook / Tenuta il Palagio

Ιταλία: Κάνει… «μάγια» στα κρασιά του ο Στινγκ;

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 10:31

Ο Στινγκ, εκτός από ροκ σταρ είναι και οινοποιός, ορκίζεται, μάλιστα, στην βιοδυναμική καλλιέργεια την οποία εφαρμόζει στα αμπέλια του στην Ιταλία. Δεν τραγουδάει απλά στα κρασιά του· ο ζάπλουτος βρετανός μουσικός χρησιμοποιεί κοπριά, έντερα ζώων και κέρατα αγελάδας για να βγάλει το καλύτερο δυνατό από τον αμπελώνα του στην Τοσκάνη, οι ακραίες παραδοσιακές πρακτικές του, ωστόσο, έχουν αποδοκιμαστεί από τους ιταλούς επιστήμονες ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η βιοδυναμική οινοποίηση αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα ανάμεσα στους ιταλούς οινοπαραγωγούς, ωστόσο οι ειδικοί την απέρριψαν χαρακτηρίζοντας ως «μαγεία» τις  παράξενες πρακτικές της. Στη συνέχεια τους υποστήριξαν οι ιταλοί βουλευτές, μπλοκάροντας και τροποποιώντας αυτή την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο, που αναγνώριζε επίσημα τη βιοδυναμική γεωργία.

Αν είχε περάσει χωρίς τροποποιήσεις, το νομοσχέδιο θα τοποθετούσε τη βιοδυναμική καλλιέργεια στο ίδιο επίπεδο με τη βιολογική γεωργία, ανοίγοντας τον δρόμο για χρηματοδοτήσεις και προώθηση, γράφει στους The Times ο Τομ Κίνγκτον, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Ρώμη.

Ο Στινγκ και η σύζυγός του Τρούντι Στάιλερ απέκτησαν τον αμπελώνα στην Τοσκάνη το 1997 (Facebook / Tenuta il Palagio)

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του νομοσχεδίου μετά την έγκρισή του από τη Γερουσία, σηματοδοτώντας την τελευταία μάχη μεταξύ της επιστήμης και των 4.500 αγροτών στην Ιταλία, που ορκίζονται στη βιοδυναμική, συμπεριλαμβανομένου του Στινγκ, ο οποίος συγκαταλέγεται, μάλιστα, στη λίστα του περιοδικού Wine Spectator με τους 100 κορυφαίους οινοπαραγωγούς της Ιταλίας, μετά την αξιολόγηση της παραγωγής του και ειδικά του κόκκινου κρασιού του «Message in a Bottle».

Καθοδηγούμενοι από την πορεία των ουράνιων σωμάτων (παρακολουθούν το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια), οι βιοδυναμικοί αγρότες ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους απλώνοντας κοπριά αγελάδας και αλεσμένο χαλαζία, που έχει συσσωρευτεί σε θαμμένα κέρατα αγελάδας, ακόμα και λουλούδια τυλιγμένα μέσα σε έντερα αγελάδας.

H βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια ολιστική προσέγγιση της γεωργίας, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Γερμανία και έχει τις ρίζες της στις διδασκαλίες του αυστριακού αρχιτέκτονα και φιλόσοφου Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή του κινήματος της Ανθρωποσοφίας και των σχολείων Waldorf-Steiner. Σήμερα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Demeter, πιστοποιεί προϊόντα από χιλιάδες βιοδυναμικές φάρμες σε 57 χώρες, οι οποίες καλύπτουν πάνω από 200.000 στρέμματα.

Το ερυθρό «Message in a Bottle» ανέδειξε τον Στινγκ σε έναν από τους 100 κορυφαίους οινοποιούς της Ιταλίας (Facebook/Tenuta il Palagio)

Το ιταλικό νομοσχέδιο για την αποδοχή της βιοδυναμικής, κέρδισε την έγκριση της ιταλικής Γερουσίας πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόταν ακόμη μια ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) για να γίνει νόμος. Το γεγονός ότι πέρασε από την Ανω Βουλή (Γερουσία), ωστόσο, προκάλεσε οργή μεταξύ των επιστημόνων, συγκεντρώνοντας 35.000 υπογραφές εναντίον του, γράφει στην ανταπόκρισή του στους The Times ο Τομ Κίνγκτον. «Ειλικρινά πρόκειται για μαγεία», δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο βραβευμένος με Νομπέλ φυσικός Τζόρτζιο Παρίζι, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, στην οποία καταδίκαζε τα κινήματα των αντιεμβολιαστών και άλλα παρόμοια.

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα, ο οποίος υποτίθεται ότι μένει έξω από την καθημερινή πολιτική, παρενέβη στη συζήτηση, διαβεβαιώνοντας τον Παρίζι ότι η προοπτική να αναγνωριστεί επίσημα η βιοδυναμική ήταν απλά «υποθετική» και προβλέποντας ότι το νομοσχέδιο επρόκειτο να ξαναγραφτεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του, οι βουλευτές υποστήριξαν την τροπολογία του νομοσχεδίου, που πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος των Ριζοσπαστών Ρικάρντο Μάτζι, ο οποίος διέγραψε την αναφορά στη βιοδυναμική. «Η επιστήμη κέρδισε», δήλωσε ο Ρομπέρτο Αντονέλι, επικεφαλής της επιστημονικής Ακαδημίας Lincei. Ωστόσο, η απόφαση αμφισβητήθηκε από τον επικεφαλής της Ενωσης Βιοδυναμικής Γεωργίας, Κάρλο Τριάρικο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι πρακτικές εξαρτώνται από την επιστήμη, από την κερατίνη στα κέρατα της αγελάδας που βοηθά στην παραγωγή κομπόστ μέχρι τα οφέλη από τη χρήση ζωικής μεμβράνης.

Στη Γαλλία, η σαμπάνια Cristal είναι επίσης προϊόν βιοδυναμικής γεωργίας (Facebook /Champagne Louis Roederer)

Στη Γαλλία μεταξύ των πιστών της βιοδυναμικής καλλιέργειας περιλαμβάνονται οι παραγωγοί της σαμπάνιας Cristal και το κτήμα Château Lafite Rothschild. Και στην Ιταλία, εκτός από τον Στινγκ, η μέθοδος χρησιμοποιείται στην Τοσκάνη στους αμπελώνες Avignonesi και στο αγρόκτημα La Vialla, που θάβει περισσότερα από 3.000 κέρατα γεμάτα κοπριά πριν τα χρησιμοποιήσει σαν λίπασμα, χάρη στο οποίο ο παραγωγός ισχυρίζεται ότι τα κλήματά του είναι πιο ανθεκτικά. Εξάλλου, έχει αποσπάσει επαίνους από τους κριτικούς για την «εξαιρετική ένταση των κόκκινων κερασιών και του χαρακτήρα αλατισμένης καραμέλας» ενός κόκκινου La Vialla.

Συναρπαστικά ζωντανά αρώματα και γεύσεις

Εμπιστευτείτε τους Ιταλούς και αφήστε τους να κάνουν τα μαγικά τους για τα βιοδυναμικά κρασιά, γράφει εν τω μεταξύ η οινοκριτικός των Times Τζέιν ΜακΚουίτι. Ο ανθρωπόσοφος Ρούντολφ Στάινερ μπορεί να είχε κάποιες περίεργες θεωρίες, αλλά το βιοδυναμικό κρασί απέχει μόλις ένα βήμα από την παραγωγή βιολογικού κρασιού, ενθαρρύνοντας κάθε αμπελουργό να γίνει όσο καλύτερος μπορεί.

Στο αγρόκτημα La Vialla στην Τοσκάνη χρησιμοποιούν αποκλειστικά βιοδυναμικές πρακτικές σε όλη την παραγωγή τους (Facebook/Fattoria La Vialla)

Με αρχή την ελάχιστη παρέμβαση στο οινοποιείο και τη μέγιστη προσπάθεια στον αμπελώνα, και δίνοντας έμφαση στο terroir και την αίσθηση του τόπου, τα βιοδυναμικά κρασιά, συχνά, αποκαλύπτουν εκπληκτικές, περίπλοκες, ζωντανές γεύσεις, πράγμα που δεν συμβαίνει στα προϊόντα γειτονικών μη βιοδυναμικών κτημάτων. Φυσικά δεν είναι κάθε βιοδυναμικό κρασί άριστο, αλλά στην εποχή της βιομηχανοποιημένης παραγωγής κρασιού και της χρήσης χημικών ουσιών, είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχει και μια άλλη φυσική μέθοδος παραγωγής.

Η Γαλλία έχει αγκαλιάσει το βιοδυναμικό κίνημα με κέφι, το ίδιο και η Αυστρία και, πιο μακριά, η Καλιφόρνια, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία, όπου παράγονται επίσης βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά. Η Ιταλία, ωστόσο, ενώ έχει εγκρίνει το βιολογικό κρασί, διαθέτει, μάλιστα, περισσότερους βιολογικούς αμπελώνες από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, το κοινοβούλιο της χώρας και άλλοι είναι δύσπιστοι σχετικά με τα βιοδυναμικά κρασιά, θεωρώντας, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές.

Παρόλα αυτά, τα υψηλά πρότυπα των βιοδυναμικών παραγωγών της Ιταλίας δείχνουν αβίαστα την τεχνογνωσία της χώρας. Το κτήμα Valgiano της Τοσκάνης και η Tenuta il Palagio του Στινγκ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται λίγο έξω από την ανώτερη ζώνη Chianti Classico, παράγουν τρία εξαιρετικά κόκκινα «Τοσκάνης», με κορυφαίο το «Casino delle Vie» του Στινγκ. Και πιο νότια, η περιοχή Αμπρούτσο, που βρίσκεται στο μέσο της ακτής της Αδριατικής, φιλοξενεί τον επιτυχημένο συνεταιρισμό Orsogna, έναν από τους μεγαλύτερους βιοδυναμικούς παραγωγούς σταφυλιών στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...