568
|

Μπορούμε να κερδίσουμε τους Ρώσους τουρίστες;

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 29 Νοεμβρίου 2015, 18:49

Μπορούμε να κερδίσουμε τους Ρώσους τουρίστες;

Avatar Αχιλλέας Πατσούκας 29 Νοεμβρίου 2015, 18:49

Σαν παρορμητικός λαός που είμαστε, δεν χάσαμε ευκαιρία και αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, πως κλείνει την κάνουλα του τουρισμού και του εμπορίου από και προς την Τουρκία, να ονειρευόμαστε «κεφτέδες και σάλτσες». Ναι, όπως ονειρευόταν και ο Καραγκιόζης. Όπου κεφτέδες τα 5 περίπου εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που κατά μέσο όρο ετησίως επισκέπτονταν την Τουρκία και όπου σάλτσες, τα τουρκικά προϊόντα που κατέκλυζαν την αχανή ρωσική αγορά. Σύμφωνα με το σκεπτικό πολλών αναλυτών του ποδιού, από το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα θα βουλιάξει με πέντε εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες (ξέχασα και τα αλλά τέσσερα με πέντε, που δεν θα πάνε στην Αίγυπτο) και από την 1η Ιανουαρίου, που αν δεν αλλάξει κάτι και τεθεί σε εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα Πούτιν σε βάρος της Τουρκίας, η ελληνική αγροτική παραγωγή θα είναι σε θέση να καλύψει την τεράστια τρύπα που θα αφήσει στη ρωσική αγορά, το εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα.

Αν δούμε με τη λογική το πώς σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος και πού πηγαίνουν τα πράγματα, τότε ίσως να είναι πιθανότερο στο προσεχές διάστημα, ανάλογες κυρώσεις όπως αυτή που βιώνει τώρα η Τουρκία να αντιμετωπίσουν στο σύνολό τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όσο μάλιστα βαδίζουμε προς τις Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2017 και τις προεδρικές εκλογές του 2018, αν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν επανέλθουν στην κατάσταση προ γεγονότων στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται οι Ρώσοι πολίτες να επιθυμούν όλο και λιγότερο να βγουν από τη χώρα τους ή εφόσον αποφασίσουν κάτι τέτοιο, να έρχονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια. Και πού θα πηγαίνουν για διακοπές τα δέκα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που κάθε χρόνο πήγαιναν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο; Πολύ απλά, θα παραμείνουν στη χώρα τους. Ήδη από πέρυσι οι αυξήσεις των αφίξεων Ρώσων τουριστών προς την Κριμαία και το Σότσι έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεβάσει αυτούς τους προορισμούς. Με τη διάθεση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για υποδομές, για την προβολή τους και για την ασφάλειά τους. Μπορεί οι παραπάνω προορισμοί να μην μπορούν να συγκριθούν για παράδειγμα με τις ομορφιές της χώρας μας, όμως για τους Ρώσους διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον είναι οικονομικοί, δεύτερον ασφαλείς και τρίτον δεν χρειάζεται να περάσουν το χρονοβόρο και δαπανηρό βασανιστήριο της έκδοσης θεώρησης βίζας.

Ας υποθέσουμε όμως πως όλα στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης ήταν μέλι-γάλα και πως ακόμα (όνειρο απατηλό) οι Ρώσοι δεν χρειάζονταν βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Διαθέτει η χώρα μας τις υποδομές, αλλά και την τουριστική παιδεία που έχουν οι Τούρκοι και δευτερευόντως οι Αιγύπτιοι για να δεχτούμε δέκα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών; Όχι, βέβαια. Άλλωστε, ουδεμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στο ζήτημα της τουριστικής πολιτικής στη Ρωσία. Η αύξηση των Ρώσων τουριστών τα περασμένα χρόνια δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς κάποιου υπουργού Τουρισμού, αλλά απόρροια μεμονωμένων προσπαθειών παραγόντων του τουρισμού, όπως των Tour Operators, ελληνικών αεροπορικών εταιριών και του πολύ σοβαρού γραφείου του ΕΟΤ που αυτή την περίοδο υπάρχει στη Μόσχα.

Το άλλο όνειρο; Μπορούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να αντικαταστήσουν τον όγκο των τουρκικών; Με τη χρήσιμη υπενθύμιση πως οι αντικυρώσεις της Ρωσίας σε βάρος των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ παραμένουν, το μέγεθος της παραγωγής της ελληνικής παραγωγής δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις ανάγκες των κατοίκων γύρω από τα τρία αεροδρόμια της Μόσχας. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ως χώρα τι είμαστε σε θέση να κάνουμε και ας σταματήσουμε, επιτέλους, να στηρίζουμε την πολιτική μας πάνω στις συνθήκες κρίσεων άλλων κρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News