292
Ορισμένοι από τους χοίρους της φάρμας που έχει δημιουργηθεί μέσα στο αεροδρόμιο Schiphol | Amsterdam Schiphol Αirport

Αμστερνταμ: Ασφαλείς πτήσεις με την άδεια των… χοίρων

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 18:55
Ορισμένοι από τους χοίρους της φάρμας που έχει δημιουργηθεί μέσα στο αεροδρόμιο Schiphol
|Amsterdam Schiphol Αirport

Αμστερνταμ: Ασφαλείς πτήσεις με την άδεια των… χοίρων

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 18:55

Ενα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης είναι το Schiphol στο Αμστερνταμ. Ενα από τα απρόβλεπτα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το αεροδρόμιο είναι τα σμήνη από χήνες και κάποια άλλα είδη πτηνών τα οποία πετούν στην περιοχή απειλώντας την ασφάλεια των πτήσεων.

Πριν από δύο χρόνια ένα Boeing 747 της KLM (του εθνικού αερομεταφορέα της Ολλανδίας που έχει εξαγοραστεί από την Air-France) συγκρούστηκε στον αέρα κατά πάσα πιθανότητα με κάποιο πτηνό και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί. Το 2018 καταγράφηκαν 565 χτυπήματα πτηνών σε αεροσκάφη που απογειώνονταν ή ετοιμάζονταν για προσγείωση στο ολλανδικό αεροδρόμιο ενώ παρά την πανδημία και την καθήλωση των αεροσκαφών ο αριθμός των συγκρούσεων πτηνών και αεροπλάνων στο Schiphol εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου σκέφτηκαν ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, ανάμεσα σε δύο διαδρόμους προσγείωσης/απογείωσης δημιουργήθηκε μια μικρή φάρμα χοίρων. Στη φάρμα ζουν 19 χοίροι και οι υπεύθυνοι του πειράματος έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να έλκει τα πτηνά. Υπάρχουν σε κοινή θέα αγαπημένες τροφές των πτηνών που δημιουργούν τα προβλήματα στις πτήσεις. Στόχος είναι να κατευθύνονται στην φάρμα και όχι να πετούν πάνω στην πορεία των αεροσκαφών που βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης.

«Λιχουδιά» τα ζαχαρότευτλα

Στη φάρμα υπάρχουν σε αφθονία ζαχαρότευτλα τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν από τις αγαπημένες «λιχουδιές» για τις χήνες. Ο πληθυσμός των χηνών στην Ολλανδία είναι δεκαπλάσιος από αυτόν που υπήρχε την δεκαετία του 1970 γεγονός που έχει επιτείνει το πρόβλημα με τις πτήσεις.

Η πρώτη φάση του πειράματος θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες οπότε και θα γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης για το κατά πόσο η φάρμα αποσπά την προσοχή των χηνών και των άλλων πτηνών από τα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...