730
O αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟ ΠΟ, δέχεται τώρα και φίλια πυρά | ΙΝΤΙΜΕnews

Koρυφαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Τόσκα: «Δεν προστατεύεις τις καταλήψεις από τους φασίστες»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 16:37
O αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟ ΠΟ, δέχεται τώρα και φίλια πυρά
|ΙΝΤΙΜΕnews

Koρυφαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Τόσκα: «Δεν προστατεύεις τις καταλήψεις από τους φασίστες»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 16:37

Υπό το βάρος των ευθυνών για τις εντεινόμενες τον τελευταίο καιρό καταδρομικές επιθέσεις από τους γωστούς – αγνώστους μπαχαλάκηδες, ο Νίκος Τόσκας -ως αρμόδιος υπουργός- βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης που του καταλογίζει ότι επιδεικνύει ύποπτη ή τουλάχιστον περίεργη ανοχή έναντι των πάσης φύσεων  αναρχοαυτόνομων συλλογικοτήτων.

Τώρα όμως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχεται και φίλια πυρά με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις στους λεγόμενους «ελεύθερους κοινωνικούς χώρους», όπως πχ το στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά, που είχαν ως απολογισμό σοβαρούς τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Με ερώτησή τους στη Βουλή, κυβερνητικοί βουλευτές -με πρώτο υπογράφοντα τον Γιώργο Κυρίτση- κάνουν λόγο για έξαρση της ρατσιστικής βίας και φασιστικές επιθέσεις,  δείχνοντας ως υπεύθυνη την Χρυσή Αυγή.

 «Το γεγονός ότι τα άτομα αυτά φώναζαν συνθήματα όπως ‘Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή’, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας της προέλευσής τους και του πολιτικού τους προσανατολισμού», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι κυβερνητικοί βουλευτές

Συγκεκριμένα παραθέτουν στοιχεία για συνολικά τέσσερις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφήνοντας αιχμές για ελλιπή μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των εν λόγω χώρων, των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες την ερώτηση είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Παιδείας Νίκος Φίλης.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πάντως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι «κλείνει το μάτι» σε συλλογικότητες, επιλέγοντας να απέχει από μέτρα και πολιτικές καταστολής έναντι της δράσης καταληψιών και «ακτιβιστών» κάθε είδους.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
-Εσωτερικών
-Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον Ελεύθερων Κοινωνικών Χώρων»
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ανησυχητικά οι φασιστικές επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους:

Στις 21 Ιανουαρίου 2018, λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό, γύρω στις 13:30, πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Σχολείο». Κατά την επίθεση αυτή, φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη και τον φράκτη του κτιρίου. Η αντίδραση των ατόμων που συμμετείχαν στη Συλλογικότητα της Κατάληψης αντέδρασαν άμεσα, απωθώντας τις φασιστικές ομάδες και αποκαθιστώντας τις ζημιές που προκάλεσαν στο χώρο. Κατά την επίθεση αυτήν, αν και υπήρχαν άτομα εντός του χώρου, ευτυχώς δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Την ίδια μέρα (21/01/2018) και περίπου δύο ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ομάδα 60-70 φασιστών επιτέθηκε εναντίον της Κατάληψης Libertatia, με μολότοφ και φωτοβολίδες. Η Κατάληψη στεγαζόταν σε νεοκλασικό τριώροφο κτίριο με πρόσοψη στη Λεωφόρο Στρατού. Κατά την εμπρηστική αυτή επίθεση δεν υπήρχε κόσμος εντός του κτιρίου κι έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Ωστόσο το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το βράδυ της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου 2018, επτά άτομα με κράνη που είχαν εισέλθει στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, έγιναν αντιληπτοί. Τότε άναψαν καπνογόνo, με το οποίο τραυμάτισαν ένα άτομο στο πρόσωπο και χρησιμοποίησαν πτυσσόμενα κλομπ. Με αυτά τραυμάτισαν τρία άτομα: έναν άνδρα και δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων είναι η Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η Ελευθερία Τομπατζόγλου διαγνώστηκε «με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και θλαστικά ευμεγέθη τραύματα τριχωτού», σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση. Το γεγονός ότι τα άτομα αυτά φώναζαν συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή», δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας της προέλευσής τους και του πολιτικού τους προσανατολισμού.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 26 Φεβρουαρίου 2018, ομάδα φασιστών επιτέθηκε στην Κατάληψη Παναιτωλίου 21. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα άτομα που επιτέθηκαν προσπάθησαν να ανοίξουν το παράθυρο και να βάλουν φωτιά. Τελικά κατάφεραν να βάλουν φωτιά στην είσοδο με βενζίνη, η οποία σβήστηκε αμέσως από τα άτομα της Κατάληψης. Τελικά αποχώρησαν, ρίχνοντας τούβλα σε αυτούς που περιφρουρούσαν την Κατάληψη.

Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν πληθύνει και οι καταγραφές για επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε πρόσφυγες ή μετανάστες/ μετανάστριες στο δρόμο.
Επειδή πρόκειται για τέσσερις επιθέσεις μέσα σε διάστημα ενός περίπου μήνα.
Επειδή δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τόσες επιθέσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα .
Επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρές επιθέσεις κατά τις οποίες τέθηκαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, με την περίπτωση του ΕΚΧ «Φαβέλα» να καταλήγει στον τραυματισμό των πέντε ατόμων.’

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πώς προτίθενται να ενεργήσουν, έτσι ώστε να προστατευθούν οι Ελεύθεροι Κοινωνικοί Χώροι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες/ μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα, από την έξαρση της ρατσιστικής βίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κυρίτσης Γεώργιος
Ακριώτης Γεώργιος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γάκης Δημήτριος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καρακώστα Ευαγγελία
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κουράκης Αναστάσιος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Σέλτσας Κωνσταντίνος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νικόλαος
Ψυχογιός Γεώργιος