450
Πιστοί προσεύχονται μπροστά σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη | EPA

Κορονοϊός: Τον μεγαλύτερο ημερήσιο ρυθμό αύξησης κρουσμάτων στον κόσμο έχει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 11:32
Πιστοί προσεύχονται μπροστά σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη
|EPA

Κορονοϊός: Τον μεγαλύτερο ημερήσιο ρυθμό αύξησης κρουσμάτων στον κόσμο έχει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 11:32

Με περισσότερα από 3.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά, η Τουρκία καταγράφει τον ταχύτερα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, η ταχύτητα αύξησης στα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα.

Τα συνολικά κρούσματα, το πρωί της Τετάρτης, ήταν στα 34.109, ένα μόλις μήνα μετά την αναφορά του πρώτου κρούσματος.

Παρόλα αυτά, και παρά τις εκκλήσεις γιατρών και αντιπάλων πολιτικών να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας όπως σε πολλές άλλες χώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται πεισματικά να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μην καταρρεύσει η οικονομία, η οποία είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα το 2018. «Οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να γυρνούν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες χώρες, στους 725.

Αυτοκίνητα γραφείου τελετών περιμένουν σε νεκροτομείο της Κωνσταντινούπολης να παραλάβουν τις σορούς θυμάτων του κορονοϊού – Reuters

Αντί για γενικευμένα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απαγορεύεται η πώληση μασκών, οι οποίες πλέον θα διατίθενται δωρεάν στα σπίτια και είναι υποχρεωτικές εκτός σπιτιού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι η απαγόρευση διεθνών πτήσεων και δημόσιων συναθροίσεων, το κλείσιμο των συνόρων, η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των πόλεων και της κοινής προσευχής σε τζαμιά, καθώς και το κλείσιμο των σχολείων και πολλών καταστημάτων.

Επίσης, οι πολίτες κάτω των 20 ετών και άνω των 65 έχουν κάποιους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, ενώ και στη Συρία έχουν μειωθεί οι κινήσεις του τουρκικού στρατού.

Ακόμα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ετοιμάζονται δύο νέα νοσοκομεία για ασθενείς με κορονοϊό, με 1.000 κλίνες το καθένα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου καταγράφεται το 60% των κρουσμάτων της χώρας.

Οπως αναφέρει ο Guardian, εκτός από την κρίση στην υγεία και την οικονομία, η πανδημία έχει αναζωπυρώσει πολιτικές έριδες στη χώρα.

Αστυνομικοί ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα οδηγών στην Κωνσταντινούπολη – Reuters

Ενα νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο, θα απελευθερώσει το ένα τρίτο των κρατουμένων ή θα τους θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ομως, δεν αφορά εκατοντάδες φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, που θα παραμείνουν στη φυλακή.

Ευτυχώς, έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις γυναικείων οργανώσεων, δεν θα απελευθερωθούν φυλακισμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα ή βία κατά των γυναικών, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο!

Τουλάχιστον 14 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία από την έναρξη των μέτρων για τον κορονοϊό, χειροτερεύοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών στη χώρα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ακόμα ότι επτά δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι διέσπειραν τον πανικό για την πανδημία, ενώ 385 πολίτες βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών για αναρτήσεις τους στα σόσιαλ μίντια σχετικές με τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...