559
Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορονοϊό, σε εργαστήριο κοντά στη Μόσχα | Reuters

Κορονοϊός: Συμφωνία Ρωσίας με πολλές χώρες για την πώληση του εμβολίου Σπούτνικ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 14:15
Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορονοϊό, σε εργαστήριο κοντά στη Μόσχα
|Reuters

Κορονοϊός: Συμφωνία Ρωσίας με πολλές χώρες για την πώληση του εμβολίου Σπούτνικ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 14:15

Προκαταρκτικές συμφωνίες με 10 χώρες, εκτός Δύσης, για την πώληση του εμβολίου της έχει ήδη συνάψει η Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλες 25.

Οι χώρες βρίσκονται σε Ασία, Νότια Αμερική και Μέση Ανατολή, καθώς είναι αυτές που έχουν μείνει εκτός συμφωνιών για τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι δυτικές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ήδη συμφωνήσει με τη Ρωσία είναι οι Βραζιλία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία και Ινδία.

Εως τώρα, τα αιτήματα που έχει δεχθεί η Ρωσία αφορούν 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, το οποίο όμως πρέπει πρώτα να περάσει από έγκριση σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, οι δόσεις του «Σπούτνικ», όπως ονομάζεται το εμβόλιο, θα αρχίσουν να διανέμονται τον Νοέμβριο.

Η Ρωσία δέχθηκε κριτική από τη Δύση όταν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε για χρήση στον γενικό πληθυσμό το εμβόλιό της, ενώ το είχε δοκιμάσει μόνο σε 76 άτομα, τη στιγμή που πρέπει να δοκιμαστεί σε δεκάδες χιλιάδες.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο πριν καν ξεκινήσει τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, στην οποία βρίσκεται τώρα.

Συμφωνίες με χώρες εκτός Δύσης έχει συνάψει και η Κίνα, η οποία ήδη δοκιμάζει το δικό της εμβόλιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι δυτικές χώρες θεωρείται δύσκολο να αγοράσουν το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, λόγω αμφιβολιών για την ασφάλειά τους.

Και οι δύο χώρες θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο επιρροής και επέκτασης του κύκλου των φιλικά προσκείμενων χωρών.

«Το εμβόλιο μπορεί να κερδίσει συμμάχους για τη Ρωσία, εκτός της Δύσης, και να αυξήσει έτσι τη γεωπολιτική της επιρροή», εξηγεί ο Βλαντίμιρ Φλορόβ, πρώην διπλωμάτης και πολιτικός αναλυτής στη Μόσχα.

Για να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση, η Ρωσία μεταφέρει την τεχνογνωσία σε κέντρα παρασκευής στην Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, από όπου και θα διανεμηθεί το εμβόλιο.

Η Ινδία έχει ζητήσει 100 εκατ. δόσεις, ενώ η Βραζιλία, 50 εκατομμύρια.

Πολλές ακόμα χώρες, οι οποίες δεν κατονομάζονται, έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Ρωσία στην παρασκευή, τη διανομή και τις δοκιμές του εμβολίου. Ανάμεσά τους είναι σίγουρα η Λευκορωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ιαπωνία και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν τουλάχιστον 3,7 δισ. δόσεις εμβολίων που αναπτύσσονται σε χώρες της Δύσης, ο υπόλοιπος κόσμος ανησυχεί ότι θα αργήσει πολύ να φτάσει το εμβόλιο στο έδαφός του και έτσι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη Ρωσία και την Κίνα.

«Θα εστιάσουμε στη σωτηρία των ανθρώπων σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία, από όπου και προέρχονται τα περισσότερα αιτήματα, γιατί αυτές οι χώρες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, ούτε για το πώς θα βλάψουν τη Ρωσία, αλλά για την προστασία των πολιτών τους», εξηγεί ο Κίριλ Ντιμίτριεβ, επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικού σχήματος που χρηματοδοτεί την έρευνα για το εμβόλιο.

Ο Κίριλ Ντιμίτριεβ, επικεφαλής της χρηματοδότησης του ρωσικού εμβολίου

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει προτεραιότητα στο εμβόλιο της Ρωσίας και της Κίνας, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος.

Ο Ντιμίτριεβ είπε ότι το δικό του σχήμα θέλει απλώς να βγάλει τα χρήματα που έχει επενδύσει, τα οποία φτάνουν τα 53 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου αναμένεται να πωλούνται για περίπου 10 δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ, η τιμή των αμερικανικών εμβολίων θα κυμαίνεται από τέσσερα έως 37 δολάρια τη μία δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...