786
Παρηγορούν ή στηρίζουν ο ένας τον άλλο; Δύο πλήρως προστατευμένα μέλη του ιατρικού προσωπικού έξω από νοσοκομείο στη Νότια Κορέα | Yonhap via REUTERS

Κορονοϊός: Πού βρισκόμαστε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 20:06
Παρηγορούν ή στηρίζουν ο ένας τον άλλο; Δύο πλήρως προστατευμένα μέλη του ιατρικού προσωπικού έξω από νοσοκομείο στη Νότια Κορέα
|Yonhap via REUTERS

Κορονοϊός: Πού βρισκόμαστε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2020, 20:06

Αν ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο ο νέος κορονοϊός διαδόθηκε σταδιακά από την επαρχία Χουμπέι και την πόλη Γουχάν στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Κίνα, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που είδε την εξάπλωση σε όλο τον κόσμο.

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες ο ιός έχει φτάσει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, αν και τα θύματα περιορίζονται στην Ασία και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ευρώπη. Οσο για το εμβόλιο, αυτό φαίνεται να αργεί.

Εν τω μεταξύ, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος βρετανού πολίτη από τον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν άνδρα που ταξίδευε με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο είχε μπει σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι με αυτόν τον θάνατο, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την Covid-19 αυξήθηκε σε 11, περιλαμβανομένων έξι επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο, όπου καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα του ιού. Στη Βρετανία καταγράφονται 19 κρούσματα.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Κίνα (ως τα  μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή) δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 44 και των κρουσμάτων κατά 327. Πάντως, πρόκειται για αριθμό κρουσμάτων αισθητά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.

Το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα φθάνει τα 78.824 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Το σύνολο των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλέον σε 2.788. H πλειονότητα των θανάτων καταγράφονται  στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος.

Η μεγαλύτερη εκτός Κίνας εστία, η Νότια Κορέα, κατέγραψε άλλα 571 κρούσματα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 2.337. Το ξέσπασμα του ιού έχει προκαλέσει 13 θανάτους μέχρι στιγμής στη χώρα.

Πάνω από τα μισά κρούσματα στη χώρα συνδέονται με ένα παράρτημα της «Εκκλησίας Σιντσεόνζι του Ιησού» στη νοτιοανατολική πόλη Ντεγκού και με ένα νοσοκομείο στην κομητεία Τσεονγκντό. Στην πρώτη περίπτωση η κοσμοσυρροή σε μια κηδεία αποδείχτηκε το πλέον πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του ιού.

Η Ιταλία δεν είναι μόνο το επίκεντρο του ιού στην Ευρώπη αλλά και εστία εξάπλωσής του στην ήπειρο  – και τα τέσσερα ελληνικά κρούσματα, για παράδειγμα, σχετίζονται με τη γειτονική μας χώρα.

Τα επίσημα στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας κάνουν λόγο για 888 κρούσματα και 21 νεκρούς (που περιλαμβάνονται στα κρούσματα) ως αργά την Παρασκευή. Εχει ληφθεί πάντως απόφαση να ανακοινώνονται μόνον οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις (όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν επιπλοκές) και οι θάνατοι.

Ενοπλος ιταλός στρατιώτης -με μάσκα φυσικά- έξω από τον καθεδρικό του Μιλάνου | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Ακόμη:

– Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που περιλαμβάνει και άτομα που έχουν στο μεταξύ αποθεραπευτεί. Ηδη από την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωνε ότι η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή μιας επιδημίας, μετά τη διάγνωση νέων κρουσμάτων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να εντοπιστούν στην αρχική πηγή του ιού στην Κίνα.

– Στο Μεξικό καταγράφηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού. Είναι δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα – που αλλού;- στην Ιταλία. Η Βραζιλία ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου είχε καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού.

– Το δεύτερο κρούσμα του ανέφερε και το Ισραήλ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί έχοντας επισκεφθεί την Ιταλία και οποίος τέθηκε σε απομόνωση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα σε 32.

Ακόμη οκτώ άνθρωποι που είχαν προσβληθεί στο Ιράν υπέκυψαν και πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Ιράν ανέρχεται σε 34. Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 388.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία ανήλθε σε 15 και περισσότεροι από 100 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα. Εν τω μεταξύ, η χώρα απαγόρευσε τη διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων που επρόκειτο να συγκεντρώσουν περισσότερα από 1.000 άτομα και το μέτρο θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου.

Σοκ αποτέλεσε η είδηση ότι ακυρώθηκε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης λόγω του κορονοϊού. Η απόφαση ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, καθώς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στη Γενεύη αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις εκδηλώσεις που θα έχουν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Παράλληλα, ακυρώθηκε η διεθνής έκθεση πολυτελών ρολογιών «Watches and Wonders Geneva» που θα διεξαγόταν τον Απρίλιο στη Γενεύη.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλαν «προσωρινά» την είσοδο στην επικράτεια της χώρας προσκυνητών που θέλουν να πάνε στη Μέκκα και στη Μεδίνα. Επιπλέον, οι Αρχές της χώρας αποφάσισαν να ανασταλεί η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών — ακόμα κι αν έχουν τουριστική βίζα — από τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και η κατάσταση θεωρείται απειλητική.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Δύο νέα κρούσματα επιβεβαίωσε το Κουβέιτ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 45. Όσοι έχουν μολυνθεί είτε είχαν ταξιδέψει στο Ιράν ή μολύνθηκαν από ανθρώπους που είχαν πάει εκεί.

Τρία νέα κρούσματα ανέφερε και το Μπαχρέιν, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 36.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...