439
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε εκδήλωση, πάντα φορώντας τη μάσκα του | REUTERS/Pascal Rossignol

Κορονοϊός: Περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο του 2021 σχεδιάζει ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 19:18
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε εκδήλωση, πάντα φορώντας τη μάσκα του
|REUTERS/Pascal Rossignol

Κορονοϊός: Περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο του 2021 σχεδιάζει ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 19:18

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, της λειτουργίας των καταστημάτων τουλάχιστον έως την 1η Απριλίου 2021 για την καταπολέμηση της Covid-19, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Οι περιορισμοί αυτοί, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα ή σε ένα μέρος της, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση της επιδημίας.

Η πρόβλεψη της κυβέρνησης μπορεί να διαβαστεί και σαν μια έμμεση παραδοχή ότι το εμβόλιο για την Covid-19 είτε δεν θα είναι διαθέσιμο καθόλου ή δεν θα έχει αποδώσει ως τότε όσο πρέπει για την κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Επειτα από ένα πρώτο κύμα που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς την άνοιξη και μια γενικευμένη καραντίνα δύο μηνών, η Γαλλία περνά τώρα το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σήμερα Τετάρτη, 2.168 ασθενείς βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο υψηλότερος αριθμός από τα μέσα Μαΐου. Καλύπτεται το 40% των κλινών στις ΜΕΘ λόγω της μεγάλης εισροής ασθενών με Covid-19, είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ. Συνολικά 33.885 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο από την αρχή της επιδημίας.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα νοσοκομεία στις πόλεις Κλερμόν και Ντιζόν θα τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι αναβάλλουν τις επεμβάσεις που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό και αναστέλλουν τις άδειες του προσωπικού. Τα νοσοκομεία στο Παρίσι τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Οκτωβρίου, γιατί οι ασθενείς με κορονοϊό αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς αρρώστους που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ.

Περί τα 20 εκατομμύρια Γάλλοι στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζουν από το Σάββατο σε καθεστώς απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 21:00 έως τις 06:00. Το μέτρο ισχύει για τέσσερις εβδομάδες, αλλά μπορεί να παραταθεί στις έξι εβδομάδες.

Αρκετοί νέοι νομοί θα συμπεριληφθούν αύριο, Πέμπτη, στις περιοχές που έχουν τεθεί σε μέγιστο συναγερμό και νέες πόλεις θα εφαρμόσουν το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η Γαλλία είναι σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε με απλό διάταγμα και ισχύει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Η επέκτασή της πέραν του ενός μηνός προϋποθέτει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Στο νομοσχέδιό της, η κυβέρνηση θέλει να μπορεί να την παρατείνει έως την 16η Φεβρουαρίου 2021, όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, με αφορμή την κρίση της Covid-19, εφαρμόστηκε ήδη από τις 23 Μαρτίου έως τις 10 Ιουλίου 2020.

Αυτή η έκτακτη κατάσταση επιτρέπει, αν κρίνεται αναγκαίο, τον περιορισμό ακόμη και την απαγόρευση των μετακινήσεων ή την εφαρμογή μερικής ή πλήρους καραντίνας του πληθυσμού.

Η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει κατ΄εξαίρεση το Σάββατο και την Κυριακή για να εξετάσει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα εξεταστεί από το άλλο σώμα, τη Γερουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...