640
Αστυνομικοί ελέγχουν άστεγους στη διάσημη γωνιά του Σαν Φρανσίσκο, στη συμβολή των οδών Haight και Ashbury | Reuters

Κορονοϊός: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καλιφόρνια 

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 12:03
Αστυνομικοί ελέγχουν άστεγους στη διάσημη γωνιά του Σαν Φρανσίσκο, στη συμβολή των οδών Haight και Ashbury
|Reuters

Κορονοϊός: Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Καλιφόρνια 

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2020, 12:03

Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλη την πολιτεία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ. Πρόκειται για το πιο δραστικό μέτρο που έχει πάρει αμερικανική πολιτεία στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η απαγόρευση ισχύει για τα 40 εκατ. κατοίκους για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Είναι καιρός όλοι μας, ως πρόσωπα και ως κοινότητα, να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, τόνισε ο Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ενας άντρας μόνος του απολαμβάνει την παραλία της Σάντα Μόνικα, στο Λος Αντζελες

«Η αλληλεξάρτηση» των Kαλιφορνέζων «κάνει αναγκαίο να διατάξουμε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η οδηγία τίθεται σε ισχύ απόψε (Πέμπτη)», τόνισε ο Νιούσομ.

Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης του Λος Αντζελες Ερικ Γκαρσέτι, «για να σωθούν ζωές», καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Τουλάχιστον 14.366 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και τουλάχιστον 267 έχουν υποκύψει στην ασθένεια Covid-19, οι περισσότεροι στην πολιτεία Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Αμεσος ο κίνδυνος μόλυνσης 60.000 αστέγων

Το πρόβλημα που απασχολεί έντονα τις αρχές είναι ο μεγάλος αριθμός αστέγων που ζει στην πολιτεία και ο άμεσος κίνδυνος μόλυνσής τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, περισσότεροι από 60.000 άστεγοι στην Καλιφόρνια ενδέχεται να προσβληθούν από τον κορονοϊό τις επόμενες οκτώ εβδομάδες, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Το ποσοστό νοσηλείας όσων προσβάλλονται από την ασθένεια Covid-19 είναι περίπου 20%, δημιουργώντας ανάγκη για επιπλέον κλίνες στα νοσοκομεία, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύντομα το υγειονομικό σύστημα θα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, δήλωσε ο κυβερνήτης.

«Τις επόμενες οκτώ εβδομάδες εκτιμάμε ότι από τους συνολικά 108.000 άστεγους στην Καλιφόρνια που ζουν στον δρόμο, αν προσβληθεί περίπου το 56%, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν από την Covid-19 θα ξεπεράσει τις 60.000», επεσήμανε ο Νιούσομ σε ανακοίνωσή του προς τους κατοίκους της Καλιφόρνιας μέσω του Facebook.

«Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) κυρίως για το σύστημα υγείας μας, την ικανότητα μας να μεταφέρουμε ανθρώπους από και προς τα καταφύγια χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλους», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης.

Η Καλιφόρνια, η πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με 1.060 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως το πρωί της Παρασκευής και 19 νεκρούς.

Ο Νιούσομ επεσήμανε ότι εξέδωσε διάταγμα για την παροχή 100 εκ. δολαρίων στις πόλεις και τις κομητείες της Καλιφόρνιας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στους αστέγους και έχει προμηθευτεί 1.300 τροχόσπιτα για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά καταλύματα.

Με άλλο διάταγμα αποδέσμευσε 50 εκατ. δολάρια ώστε να μετατραπούν ξενοδοχεία σε καταφύγια για τους αστέγους που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2.

Οι κάτοικοι του Σαν Ντιέγκο βρήκαν τρόπο να κρατούν τις αποστάσεις από τους διπλανούς τους και να βλέπουν σινεμά στα παραδοσιακά drive-in

O δήμαρχος του Λος Aντζελες δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να εντοπίσουν τους άστεγους που θεωρείται ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ανάμεσά τους οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενες νόσους.

Ο Γκαρσέτι πρόσθεσε ότι σε 6.000 από αυτούς θα δοθούν κλίνες στα κέντρα απασχόλησης του δήμου, ενώ όσοι θεωρούνται ύποπτοι ότι μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2, θα απομονώνονται σε τροχόσπιτα.

Ακόμα η πολιτεία της Καλιφόρνιας ζήτησε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την «άμεση» αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Λος Αντζελες, καθώς  προετοιμάζεται για μία αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ότι τα πλωτά νοσοκομεία του ναυτικού «Mercy» και «Comfort» θα αναπτυχθούν στην Ανατολική και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, καθώς τα συστήματα υγείας των αμερικανικών Πολιτειών δέχονται πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το πλωτό νοσοκομείο Mercy του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σταθμευμένο σε ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...