784
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε φωτογραφία από παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕnews

Kορονοϊός: «Καμπανάκι» Τσιόδρα για τη Θεσσαλονίκη στη σύσκεψη του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:52
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε φωτογραφία από παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Kορονοϊός: «Καμπανάκι» Τσιόδρα για τη Θεσσαλονίκη στη σύσκεψη του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:52

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν τη Δευτέρα στην τακτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία της πανδημίας.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία με τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων, καθώς και με τα στατιστικά για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, εκτός από την εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στη ζώνη αυξημένης επιτήρησης, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν να παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Ενδεικτικές της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη ήταν οι εικόνες συνωστισμού εκατοντάδων νεαρών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από μέσα ενημέρωσης ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό.

Για το θέμα πήρε θέση και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στους χώρους του.

Για την Ιστορία, στη διάσκεψη-τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών για την πορεία της επιδημίας της Covid-19 στη χώρα μας, επέμεινε στο αφήγημα της σύγκρισης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά προειδοποίησε ότι η σχετικά καλή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Είπε επί λέξει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νέα έξαρση του κορονοϊού και οι ηγέτες πολλών χωρών εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία καταγράφηκαν χθες περίπου 30 χιλιάδες νέα κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 17 χιλιάδες, στο Βέλγιο σχεδόν 11 χιλιάδες, στην Ολλανδία πάνω από 8 χιλιάδες και στην Πορτογαλία περίπου 1.800 νέα κρούσματα.

»Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο -για παράδειγμα- έχει ξεπεράσει το 10%.

» Ομως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς και των Ιωαννίνων, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή, στη Θεσσαλονίκη, αν και βρίσκεται στο κίτρινο, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν να παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων.

» Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε 50 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” που δημιουργήθηκαν μετά από σχετική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για μια μόνιμη παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα μια μεγάλη ανακούφιση για όλους μας, ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικό αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Δέσμευση της Κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Ελλάδα πολύ σύντομα να φτάσει, στον αριθμό εντατικών κρεβατιών, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η δέσμευση, θα γίνει πράξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...