609
Προληπτική απολύμανση σε σχολείο στα Σπάτα | Intimenews/Καπάνταης Δημήτρης

Κορονοϊός: Γιατί όλα αυτά τα μέτρα αφού η νόσος είναι ήπια;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 12:53
Προληπτική απολύμανση σε σχολείο στα Σπάτα
|Intimenews/Καπάνταης Δημήτρης

Κορονοϊός: Γιατί όλα αυτά τα μέτρα αφού η νόσος είναι ήπια;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2020, 12:53

Την Κυριακή, χιλιάδες Ελληνες αψήφησαν τις σαφείς εντολές του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και παρέλασαν στους δρόμους της Πάτρας και άλλων πόλεων. Προφανώς, δεν θεώρησαν σοβαρό το ζήτημα της υγείας της δικής τους και των συμπολιτών τους, ούτε φαίνεται να πίστεψαν τους ειδικούς για τη σοβαρότητα του θέματος, ώστε να ακυρώσουν το καρναβάλι.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, τους κατακεραύνωσε λέγοντας ότι η πράξη τους ήταν «απόλυτη ανευθυνότητα και γαϊδουριά» και τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο του κορονοϊού. «Δεν είναι μαγκιά να παίζουμε με τις ζωές των ηλικιωμένων, των καρκινοπαθών και όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απαντώντας στο ερώτημα πολλών πολιτών για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο ειδικός εστίασε στη «φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στη σχετικά ήπιο νόσο και τα δρακόντεια μέτρα για τον νέο κορονοϊό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι βρισκόμαστε πλέον «στην επόμενη φάση του ιού, που θεωρούμε ότι η πανδημική εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί, και τα αυστηρά μέτρα στοχεύουν στον μετριασμό της διασποράς του ιού, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί».

Αν συμβεί αυτό, συνέχισε ο ειδικός, τότε η μικρή αναλογία σοβαρά αρρώστων μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) απόλυτο αριθμό σοβαρά αρρώστων, με συνέπεια τη μεγάλη (ή πολύ μεγάλη) πίεση των συστημάτων Υγείας.

«Για αυτόν τον λόγο (και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά), η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Τάκη Παναγιωτόπουλου:

«ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΠΙΑ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Κρίσιμο ερώτημα των ημερών: αφού λέγεται ότι η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό δεν είναι συνήθως σοβαρή (ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται νοσοκομείο: 80%-85%· ανάγκη για μονάδα εντατικής θεραπείας: περίπου 5%· επιβίωση: 98% ή περισσότερο), γιατί λοιπόν τόση φασαρία, γιατί τόσο ακραία μέτρα όπως κλείσιμο πόλεων και απομόνωση χιλιάδων ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο;

Τα μέτρα δεν λαμβάνονται για να αποτραπεί η υποτιθέμενη βαριά εξέλιξη της υγείας όσων κολλήσουν, αλλά (μέχρι τώρα) για ΝΑ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΘΕΙ η διασπορά του ιού στην αρχική εστία (Κίνα) και άλλες περιοχές με δευτερογενή μετάδοση, ώστε ο ιός ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ, να μην εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα και σιγά σιγά να εξαλειφθεί (έτσι έγινε με το SARS). Αυτός ο στόχος, που δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα στις πρώτες εστίες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Στην επόμενη φάση (στην οποία ήδη αρχίζουμε να μπαίνουμε), που θεωρούμε ότι η πανδημική εξάπλωση δεν μπορεί να αποτραπεί, τα αυστηρά μέτρα πάλι δεν έχουν στόχο την αποφυγή της υποτιθέμενης βαριάς εξέλιξης της υγείας όσων κολλήσουν. Στοχεύουν στον ΜΕΤΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ, ώστε να μην αρρωστήσουν πολλοί άνθρωποι μαζί.

Και μπορεί να αρρωστήσουν πολλοί μαζί γιατί έχουμε ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΙΟ, πράγμα που σημαίνει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ από προηγούμενη μόλυνση ούτε υπάρχει εμβόλιο.

Αν αρρωστήσουν πολλοί μαζί, τότε η μικρή αναλογία σοβαρά αρρώστων μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) απόλυτο αριθμό σοβαρά αρρώστων, με συνέπεια τη μεγάλη (ή πολύ μεγάλη) ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

Για αυτόν τον λόγο (και όχι επειδή είναι πιθανό οι πιο πολλοί από εμάς να αρρωστήσουμε σοβαρά), η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ελάττωσης του συγχρωτισμού και των κοινωνικών επαφών είναι πολύ σημαντική.

Και γι’ αυτόν τον λόγο, επίσης, έχει καίριο ρόλο ο συστηματικός σχεδιασμός της επέκτασης των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας για εργαστηριακό έλεγχο κορονοϊού, για περίθαλψη ασθενών σε νοσοκομεία, για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας (στο >80% των περιστατικών που αναμένεται να είναι ήπια)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...