1499
Νεαρή με την προστατευτική μάσκα της χθες Τρίτη σε δρόμο του Λίβερπουλ, στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη πόλη είναι από τις πιο μολυσμένες από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο / REUTERS/Phil Noble | REUTERS/Phil Noble

Κορονοϊός: Ερχεται «φωτεινός σηματοδότης» για κάθε χώρα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 17:10
Νεαρή με την προστατευτική μάσκα της χθες Τρίτη σε δρόμο του Λίβερπουλ, στην Αγγλία. Η συγκεκριμένη πόλη είναι από τις πιο μολυσμένες από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο / REUTERS/Phil Noble
|REUTERS/Phil Noble

Κορονοϊός: Ερχεται «φωτεινός σηματοδότης» για κάθε χώρα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 17:10

Με ένα κωδικοποιημένο σύστημα που δημιουργείται και θα λειτουργεί ως φωτεινός σηματοδότης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, αναμένεται σύντομα να γίνουν πιο ξεκάθαροι οι περιορισμοί που ισχύουν σε κάθε χώρα και μεταβάλλονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να παρέχουν πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και αυτό με τη σειρά του θα δημιουργεί έναν εβδομαδιαίο χάρτη με χρώματα πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, ανάλογα πάντα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε χώρας.

Οι αξιολογήσεις θα βασίζονται σε παραμέτρους όπως ο αριθμός των περιστατικών ανά 100.000 πολίτες τις τελευταίες 14 ημέρες, αλλά σε συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ που γίνονται κατά κεφαλήν και τα ποσοστά των θετικών κρουσμάτων.

Εκτός του ότι οι συμβουλές για τους ταξιδιώτες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, κάποιες κυβερνήσεις απαιτούν καραντίνα δύο εβδομάδων ή επτά ημερών, ανάλογα πάντα με τη χώρα προέλευσης.

Μέτρα και δεδομένα

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το πανδημικό κύμα και οι αυξήσεις ή μειώσεις των κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφώσουν κανόνες ασφαλείας και περιοριστικά μέτρα όχι πλέον σε επίπεδο χώρας, όπως στο πρώτο κύμα, αλλά σε τοπικό επίπεδο.

Ετσι, όπως και στην Ελλάδα, κάθε χώρα έχει διαφορετικά μέτρα σε κάθε πόλη και τα δεδομένα αλλάζουν ανά εβδομάδα ή 14 ημέρες.

Γαλλία

Τα μπαρ έκλεισαν σε οκτώ πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι. Οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται σε παρέες μέχρι των δέκα ατόμων.

Περιορισμοί ισχύουν και για όσους εισέρχονται στη χώρα, εκτός από τους πολίτες της ΕΕ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ταϊλάνδης, της Τυνησίας και της Ουρουγουάης.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε το όριο των 1.500, για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου, με τα στοιχεία αυτά να εντείνουν τους φόβους για την επιβολή τοπικών lockdown στη χώρα.

Τα μπιστρό στο Παρίσι αδειάζουν λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν στην πόλη REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 υπερέβη το όριο των 8.600 για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.

Επιπλέον, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 8.505 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του ρεκόρ του Σαββάτου με 26.896 κρούσματα και της Κυριακής με 16.101. Συνολικά η χώρα έχει φτάσει τα 743.479 κρούσματα.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 95 και ανέρχεται πλέον στους 32.825. Την Κυριακή είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι. Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 743.479.

Ισπανία

Διάφορες περιοχές της Μαδρίτης έχουν τεθεί σε lockdown και επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο μέχρι έξι άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 10 σε εξωτερικούς.

Περίπου τα ίδια μέτρα ισχύουν και στη Βαρκελώνη και επιπλέον η μάσκα είναι παντού υποχρεωτική.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε από την Παρασκευή περίπου 28.000 νέες μολύνσεις από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 888.968 το αθροιστικό σύνολο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 195 από την Παρασκευή και έφτασε τους 33.124.

Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.

Ιταλία

Τα μπαρ σταματούν να σερβίρουν στις 9 το βράδυ και τα μεσάνυχτα κλείνουν, ενώ ο μέγιστος αριθμός ανά τραπέζι είναι έξι άτομα.

Ταξιδιώτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ωστόσο, αν κάποιος από την ΕΕ προέρχεται από περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Γαλλία, θα πρέπει να έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή να υποβληθεί σε rapid test.

Σε ό,τι αφορά την άθληση, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την απαγόρευση των αθλημάτων εκείνων στα οποία δεν μπορεί να τύχει σεβασμού η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας τού ενός μέτρου, όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Προς το παρόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τα πολυάριθμα κρούσματα.

Η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική για όσους επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, αλλά όχι για τους πολίτες που προτιμούν το τρέξιμο.

Υποχρεωτική είναι η μάσκα στα πάρκα της Ρώμης REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Την Τρίτη στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 39 άνθρωποι και καταγράφηκαν 4.619 νέα κρούσματα. Χθες, Δευτέρα, τα κρούσματα ήταν 5.456, με 26 νεκρούς.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα περισσότερα περιστατικά διαγνώστηκαν στη Λομβαρδία (696), στην Καμπανία με πρωτεύουσα τη Νάπολη (662), στην Τοσκάνη (466) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (395). Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 36.205 άνθρωποι.

Γερμανία

Η πώληση αλκοόλ στο Βερολίνο σταματά στις 11 το βράδυ και τα μπαρ κλείνουν μία ώρα αργότερα. Στη Φρανκφούρτη μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 11 και στο Μόναχο στις 10 το βράδυ. Τα όρια στις συγκεντρώσεις ποικίλλουν ανά περιφέρεια, με μέγιστο όριο τα δέκα άτομα.

Οσοι μπαίνουν στη χώρα από περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, ΗΠΑ, Βόρεια Αγγλία, Ρωσία, Βέλγιο, Ρωσία, Ισπανία θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 2.467 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 325.331, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Τσεχία

Μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν προσωρινά, ενώ αλκοόλ πωλείται από κάβες και καταστήματα αυστηρά μέχρι τις 8 το βράδυ. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους έχει απαγορευτεί.

Οι συγκεντρώσεις, και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, επιτρέπονται μόνο για έξι άτομα.

Η είσοδος στη χώρα είναι απαγορευμένη για πολίτες από τις ΗΠΑ, ενώ για τις περισσότερες χώρες απαιτείται αρνητικό τεστ που έχει γίνει τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Τα μπαρ της Πράγας έκλεισαν, όμως οι νέοι συγκεντρώνονται απέξω και πίνουν τα ποτά τους, REUTERS/David W Cerny

Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό ανήλθε την Τρίτη σε 1.045 στη χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από 987 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και συμπεριέλαβε ακόμη 27 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τετάρτη, καθώς και 31 θανάτους που προστέθηκαν μετά την αναθεώρηση στοιχείων προηγούμενων ημερών.

Δανία

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει έως τις 10 το βράδυ το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ στην Κοπεγχάγη μετά την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι και 50 ατόμων.

Ελεύθερη είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο για τους επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι πολίτες από άλλες χώρες θα πρέπει να έχουν σοβαρό λόγο επίσκεψης στη χώρα, που να αποδεικνύεται με έγγραφα.

Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt της Covid-19, ο οποίος δείχνει σε πόσους ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό ένα άτομο θετικό, βρίσκεται τώρα στο 1,5 στη Δανία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Μάγκνους Χένικε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Ο Χένικε πρόσθεσε ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 334 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 121.421 άτομα θετικά και 671 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Βέλγιο

Τα μπαρ έκλεισαν τελείως στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας κλείνουν στις 11 το βράδυ. Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα ή μία οικογένεια. Μόνο τέσσερα άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια επιτρέπεται να συγκεντρώνονται στο ίδιο σπίτι, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του Βελγίου μπορούσαν να συναθροίζονται σε ομάδες έως και πέντε ατόμων χωρίς να τηρούν κοινωνική απόσταση και επιτρεπόταν σε ομάδες έως και 10 ατόμων να κάθονται σε ένα τραπέζι σε ένα μπαρ ή σε ένα εστιατόριο.

Προσωρινό λουκέτο λόγω κορονοϊού ξαναμπήκε στα μπαρ των Βρυξελών, REUTERS/Yves Herman

«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, το ξέρουμε, αλλά θα ζητήσουμε και πάλι να κάνουν μια προσπάθεια για τα παιδιά μας, ώστε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, για τις επιχειρήσεις μας, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη χάσουν άνθρωποι τις δουλειές τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Η Covid-19 ευθύνεται για τον θάνατο 10.211 ανθρώπων στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο.

Σήμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός νέων λοιμώξεων σε μια εβδομάδα ξεπέρασε τις 2.300. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται, όπως και οι θάνατοι από τον ιό, στη χώρα που αποτελεί την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ολλανδία

Την ανακοίνωση για το μερικό lockdown από σήμερα, Τετάρτη, έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Σήμερα ανακοινώνουμε νέα και ιδιαίτερης βαρύτητας μέτρα και στην πραγματικότητα εισερχόμαστε σε μερικό lockdown», τόνισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ετσι, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν με εξαίρεση τις υπηρεσίες παράδοσης και παραλαβής φαγητού. Επιπλέον, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ.

Σε κάθε σπίτι επιτρέπονται μέχρι τρεις επισκέπτες ανά 24 ώρες, με τα παιδιά κάτω των 13 ετών να εξαιρούνται. Οι εξωτερικές συναθροίσεις περιορίζονται σε τέσσερα άτομα.

Υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας στους πολίτες άνω των 13 ετών στους εσωτερικούς χώρους.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα των 17 εκατομμυρίων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και σήμερα ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ με σχεδόν 7.400 νέα κρούσματα.

Και ενώ οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ έχουν απαγορευτεί, είναι ελεύθερη η είσοδος στη χώρα από τη Γαλλία και την Ισπανία που καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...