295
Γυναίκες με μάσκα περπατούν σε έναν σχεδόν άδειο δρόμο στο κέντρο της Κωνσταντινιούπολης | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Κορονοϊός: Δωρεάν μάσκες σε όλους αντί για lockdown στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 17:49
Γυναίκες με μάσκα περπατούν σε έναν σχεδόν άδειο δρόμο στο κέντρο της Κωνσταντινιούπολης
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Κορονοϊός: Δωρεάν μάσκες σε όλους αντί για lockdown στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2020, 17:49

Αν και τα θύματα, όπως και τα κρούσματα, αυξάνονται συνεχώς, η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας πλην ευλόγων εξαιρέσεων, όπως έχουν πράξει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Ελλάδα.

Η γραμμή των Αρχών είναι μια γενικόλογη επιταγή κοινωνικής αποστασιοποίησης, αν και σταδιακά απαγορεύτηκε η έξοδος όσω είναι κάτω των 20, άνω των 65 ετών ή βαρέως πάσχοντες. Εχουν όμως ληφθεί κάποια μέτρα για τον περιορισμό των κινήσεων στο εσωτερικό ενώ 31 πόλεις είναι σε καραντίνα, εκτός από τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Αντι άλλων, οι Αρχές από τη Δευτέρα κατέστησαν υποχρεωτική τη μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις αγορές και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος.

Οι μεταξύ 20 και 65 ετών εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά και να μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς ή τα αυτοκίνητά τους. Για αυτούς πάντως η κυβέρνηση εξήγγειλε τη διανομή μασκών δωρεάν, απαγορεύοντας μάλιστα την πώλησή τους.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ακόμη από τους πολίτες να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους: «τρία βήματα» ο ένας από τον άλλο, έχει πει.

Τη Δευτέρα εξήγγειλε δύο νέα νοσοκομεία των 1.000 κλινών στην Κωνσταντινούπολη, ένα στην ευρωπαϊκή και ένα στην ασιατική πλευρά, στα δύο αεροδρόμια που έκλεισαν. Θα είναι έτοιμα σε 45 ημέρες, είπε, ενώ εκθείασε το τουρκικό σύστημα υγείας που αντέχει ακόμη.

Ολα αυτά όμως χωρίς τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια για την εξέλιξη της επιδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι Αρχές έχουν συλλάβει περί τα 400 άτομα για «προβοκατόρικες» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τον κορονοϊό. Τι περιεχόμενο έχουν είναι ασαφες, πιθανόν όμως ανέφεραν πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν οι Αρχές.

Και το αποτέλεσμα; Ως τη Δευτέρα, τα κρούσματα στη χώρα ήταν 30.217 και οι θάνατοι 649. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στον κόσμο, επισήμανε το BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...