1092
Ζευγάρι τουριστών με μάσκες στο πρόσωπο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία, την Πέμπτη | Reuters

Κορονοϊός: 17 οι νεκροί στην Ιταλία – 650 τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 18:50
Ζευγάρι τουριστών με μάσκες στο πρόσωπο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Βενετία, την Πέμπτη
|Reuters

Κορονοϊός: 17 οι νεκροί στην Ιταλία – 650 τα κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 18:50

Άλλοι πέντε άνθρωποι υπέκυψαν στην Ιταλία από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στη χώρα σε 17, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι από την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας, ο Αντζελο Μπορέλι, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί πως ο κορονοϊός ευθύνεται για τους δύο θανάτους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 650, από τα περίπου 420 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Τετάρτη, κυρίως στη βόρεια Ιταλία.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε πρόκειται να εγκρίνει την Παρασκευή νέα οικονομικά μέτρα προς στήριξη των επιχειρηματιών και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τον ιό.

«Λάβαμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι αίσθημα ευθύνης και εθνική ενότητα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορέσει να κάνει χρήση όλης της δυνατής ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει τη μείωση της ανάπτυξης που αναμένεται να προκαλέσει η κατάσταση συναγερμού για τον κορονοϊό.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή «εκτάκτου ανάγκης».

Ο κορονoϊός στα Βαλκάνια

Το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού ανακοίνωσε η Κροατία. Πρόκειται για έναν άνδρα που εργαζόταν στην πόλη Πάρμα της Ιταλίας και επέστρεψε πρόσφατα στη Ριέκα.

Ο ασθενής, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Fran Mihaljevic του Ζάγκρεμπ με ήπια συμπτώματα της νόσου, μετέβη οικειοθελώς για εξετάσεις, καθώς επέστρεψε από περιοχή που έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Στη Ρουμανία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα που νοσηλεύεται σε εξειδικευμένο νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Στη Βουλγαρία, ο γενικός επιθεωρητής Υγείας, Ανγκελ Κούντσεφ, δήλωσε ότι κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που «καθιστά αναπόφευκτη την εξάπλωσή του στη Βουλγαρία», όπως είπε.

Στην Αλβανία και τη Σλοβενία δεν υπάρχουν –σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τα υπουργεία Υγείας των δύο χωρών– επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας κάλεσε τους πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, όταν επιστρέφουν στη χώρα, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Δέκα νέα κρούσματα στη Γερμανία το τελευταίο 48ωρο – 15 στη Βρετανία

Δέκα νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού.

Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν η εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης.

Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα χθες η αστυνομία της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε σταματήσει τρένο με 70 επιβάτες, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι κάποιος από τους ταξιδιώτες ενδεχομένως είχε μολυνθεί.

Ενας επιβάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε σχετικά το προσωπικό του τρένου, πριν μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Συνολικά 17 κρούσματα στην Ισπανία

Νέα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίσθηκαν στην Ισπανία, ένα από τα οποία βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσαν οι αρχές που προσπαθούν να ανιχνεύσουν από πού ξεκίνησαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο ισπανικό έδαφος.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα 17 κρούσματα, από τα οποία τα 15 από το βράδυ της Δευτέρας.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, δύο εντοπίσθηκαν στην περιφέρεια της Μαδρίτης – μεταξύ τους ένας άνδρας ηλικίας 77 ετών, που είχε και άλλες παθήσεις και νοσηλεύεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή διοίκηση.

Η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τοπική μετάδοση, επειδή κανένας από αυτούς δεν ταξίδεψε σε ζώνη με κίνδυνο μετάδοσης, όπως η βόρεια Ιταλία, με την οποία συνδέονται σχεδόν όλα τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία.

Η άφιξη του ιού στην Κεντρική Ευρώπη

Στη Βιέννη υπάρχει η πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του δημοτικού συμβούλου Πέτερ Χάκερ, αρμόδιου για θέματα Υγείας στον Δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης.

Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται σε ένα από τα δημοτικά νοσοκομεία της αυστριακής πρωτεύουσας.

Εκτός από την προχθεσινή επιβεβαίωση των δύο πρώτων κρουσμάτων στην Αυστρία, συγκεκριμένα στην πόλη Ινσμπρουκ σε δύο νεαρούς Ιταλούς, μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί καμία από τις πολλές ύποπτες περιπτώσεις που είχαν επισημανθεί τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Η κήρυξη συναγερμού σε κάποιες περιπτώσεις ή οι αποκλεισμοί που είχαν επιβληθεί χθες σε κάποιες περιοχές, όπως για πολλές ώρες σε σχολείο στη Βιέννη, ήρθησαν πλήρως το απόγευμα, ενώ ασκήθηκε κριτική για αστοχίες και εν μέρει άσκοπη πρόκληση αδικαιολόγητης ανησυχίας στον πληθυσμό.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, συνολικά 321 άνθρωποι σε όλη την Αυστρία είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για ενδεχόμενη προσβολή τους από τον κορονoϊό και για προληπτικούς λόγους έχουν τεθεί σε απομόνωση 23 πρόσωπα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στη χθεσινή σύσκεψη συντονισμού της Κρατικής Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελβετία αυξήθηκε σε 4, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Στο καντόνι της Γενεύης, στη δυτική Ελβετία, ένας άνθρωπος διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ επίσης επιβεβαιώθηκε ότι από αυτόν έχει προσβληθεί και ένα ζευγάρι στο νοτιοανατολικό καντόνι Γκριζόν, προσθέτουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

«Και οι τρεις ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Η κατάστασή τους είναι καλή», σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Πρώτα κρούσματα σε Δανία και Εσθονία

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου έκανε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο.

Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ενα πρώτο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε παράλληλα στην Εσθονία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι πρόκειται για έναν υπήκοο του Ιράν, μόνιμο κάτοικο της χώρας της Βαλτικής, που επέστρεψε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στην πατρίδα του.

«Μιλάμε για έναν μόνιμο κάτοικο Εσθονίας, που όμως δεν είναι πολίτης της Εσθονίας», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Τάνελ Κίικ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...