912
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ματίας Τεσφάγιε αφήνουν λουλούδια έξω από το εμπορικό κέντρο Field's μια ημέρα μετά τη φονική επίθεση | Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα πυρά του 22χρονου Δανού στο εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/7/2022, 17:30
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ματίας Τεσφάγιε αφήνουν λουλούδια έξω από το εμπορικό κέντρο Field's μια ημέρα μετά τη φονική επίθεση
|Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα πυρά του 22χρονου Δανού στο εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 09:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/7/2022, 17:30

Tρεις νεκροί και αδιευκρίνιστος προς το παρόν αριθμός τραυματιών –εκ των οποίων τρεις σοβαρά–  είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης 22χρονου ενόπλου σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη την Κυριακή. Η δανέζικη αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του οπλισμένου με τυφέκιο νεαρού που –λέγοντας ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο– πρόλαβε να σκοτώσει επιτόπου τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει πολλούς ακόμη ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως.

Ο 22χρονος Δανός συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση αφού έφθασε η αστυνομία στο εμπορικό πολυκατάστημα Fields, περί τα μισά της διαδρομής από το κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας προς το αεροδρόμιό της.

«Εχουμε τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενημέρωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Σέραν Τόμασεν, ο αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας που έχει αναλάβει την έρευνα.

Ο Τόμασεν πρόσθεσε ότι ο δράστης σκότωσε δύο 17χρονους -έναν άνδρα και μια γυναίκα- και έναν 47χρονο Ρώσο, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Δανίας.

Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Δύο από αυτούς είναι σουηδοί πολίτες –ένας 50χρονος και μια 16χρονη– και οι άλλοι δύο είναι 19χρονοι Δανοί.

Ο Τόμασεν δεν ήταν σε θέση να αναφέρει αν οι Σουηδοί είναι κάτοικοι Δανίας ή τουρίστες.

Οσον αφορά τον ύποπτο, έγινε γνωστό πως ήταν γνωστός στις ψυχιατρικές Αρχές της χώρας. Τη Δευτέρα, μάλιστα, δικαστήριο της χώρας διέταξε την κράτηση του 22χρονου σε ειδική ψυχιατρική πτέρυγα. Ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση τον φερόμενο δράστη, έναν 22χρονο Δανό, «σε κλειστή ψυχιατρική πτέρυγα», ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε «μικρό αριθμό τραυματιών». Κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

«Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε να θάλλουν σενάρια πως (ο δράστης) είχε ρατσιστικό κίνητρο, ή άλλο κίνητρο, όμως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάτι που να το υποστηρίζει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή», σημείωσε ο Τόμασεν.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο ύποπτος είχε στην κατοχή του, πέρα από το τουφέκι, πυρομαχικά και ένα μαχαίρι όταν συνελήφθη. Σύμφωνα με την αστυνομία, παρότι τα όπλα δεν θεωρείται ότι ήταν παράνομα, ο ύποπτος δεν έχει άδεια οπλοφορίας.

«Υπήρχε κάποιου είδους σκέψη και προετοιμασία (από τον ύποπτο) μέχρι την τέλεση αυτής της φρικτής πράξης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας της Κοπεγχάγης χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά κίνητρα του υπόπτου καθώς είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα θύματα επιλέχτηκαν στην τύχη, ότι (η επίθεση) δεν είχε κίνητρο το φύλο ή κάτι άλλο», είπε ο Τόμασεν.

Περαιτέρω, η αστυνομία έκανε γνωστό πως θεωρεί αυθεντικά βίντεο που αναρτήθηκαν σε social media από τον ύποπτο και τον εικονίζουν με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία ή να μιλάει για μια θεραπεία με ένα ισχυρό φάρμακο το οποίο συνταγογραφείται στην ψυχιατρική και «δεν λειτουργεί».

Νωρίτερα, η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση να ήταν «τρομοκρατική» ενέργεια. Σύμφωνα με την εκτίμησή της,  ο δράστης ενήργησε μόνος.

Δυο ημέρες μετά το πέρασμα του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας από την πρωτεύουσα της Δανίας,  ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στον τόπο του μακελειού και σε άλλες τοποθεσίες της Κοπεγχάγης.

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), προκαλώντας πανικό. Στην περιοχή βρισκόταν πολύς κόσμος, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε ΜΜΕ της Δανίας, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ηταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

«Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, περίπου δέκα, και τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», δήλωσε μία άλλη νεαρή κοπέλα που έμεινε κρυμμένη για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν. Αλλοι έτρεχαν για τη ζωή τους», ανέφερε στην περιγραφή της.

Συστήθηκε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Κοπεγχάγης, τη Σόφι Χέστορπ Αντερσεν, ενώ τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

«Οι κόρες μου είχαν πάει να δουν τον Χάρι Στάιλς. Τηλεφώνησαν για να μου πουν πως κάποιος πυροβολούσε. Βρίσκονταν σε εστιατόριο όταν έγινε», αφηγήθηκε ένας 53χρονος Σουηδός που έτρεξε  να βρει τα παιδιά του. «Νομίζαμε στην αρχή πως κάποιοι έτρεχαν επειδή είχαν δει τον Χάρι Στάιλς, μετά καταλάβαμε ότι ήταν κόσμος που είχε καταληφθεί από πανικό (…). Έτρεχαν για (να σώσουν) τη ζωή τους», πρόσθεσε η κόρη του,

«Η ομάδα μου κι εγώ προσευχόμαστε για όλους όσους επλήγησαν από τα πυρά στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε ο βρετανός τραγουδιστής μέσω Snapchat.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν από την πλευρά της δήλωσε πως «η Δανία επλήγη από μια απάνθρωπη επίθεση». «Ανθρωποι σκοτώθηκαν. Ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες, που ψώνιζαν ή είχαν βγει να φάνε έξω. Παιδιά, έφηβοι κι ενήλικοι. Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλου, να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο αυτή τη δύσκολη στιγμή», πρόσθεσε η δανέζα πρωθυπουργός.

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β΄ και ξένοι ηγέτες εξέφρασαν συλλυπητήρια, ως και η οργανωτική επιτροπή του Γύρου της Γαλλίας.

Η πιο πρόσφατη επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων στην Κοπεγχάγη είχε διαπραχθεί τη 14η και την 15η Φεβρουαρίου 2015, όταν τζιχαντιστής είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους πέντε.

Το μακελειό στην Κοπεγχάγη διαπράχθηκε μερικές ημέρες έπειτα από επίθεση στη γειτονική Νορβηγία, όταν δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο που έδρασε μόνος στο Οσλο (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...