206
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δίνει απαντήσεις για τα εμβόλια στη Βουλή | Intime

Κοντοζαμάνης: Αυξάνονται τα εμβόλια στην Ελλάδα – Μία επιπλέον δόση ανά φιαλίδιο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Ιανουαρίου 2021, 16:16
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δίνει απαντήσεις για τα εμβόλια στη Βουλή
|Intime

Κοντοζαμάνης: Αυξάνονται τα εμβόλια στην Ελλάδα – Μία επιπλέον δόση ανά φιαλίδιο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Ιανουαρίου 2021, 16:16

Οδηγίες στα νοσοκομεία ώστε να βγάζουν έξι, αντί για πέντε δόσεις, από τα φιαλίδια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, έδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας, δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση (εδώ) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι «η ΕΜΑ τροποποίησε τις οδηγίες και πλέον είναι εφικτή η χρήση έκτης δόσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που σχετίζονται με τη χρήση ειδικής σύριγγας. Δώσαμε σήμερα το πρωί οδηγίες στα νοσοκομεία ώστε να χρησιμοποιούν την έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο».

Η έγκριση από την ΕΜΑ για την αξιοποίηση της έκτης δόσης αναμένεται να φέρει αύξηση των ημερήσιων εμβολιασμών, όμως χρειάζεται καλός συντονισμός, καθώς η υπολειπόμενη έκτη δόση δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί εκ των προτέρων και να κλειστεί ραντεβού, καθώς δεν βγαίνει από όλα τα φιαλίδια.

Μάλιστα, στο Ισραήλ οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ομάδες στο WhatsApp και ενημερώνονται την τελευταία στιγμή για το ποια νοσοκομεία έχουν υπολειπόμενες δόσεις και όποιος βρίσκεται κοντά, πηγαίνει και εμβολιάζεται (εδώ), δίχως να έχει κλείσει ραντεβού.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση από τον Βασίλη Κοντοζαμάνη έγινε ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά, ο οποίος υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί, με την αύξηση των δόσεων ανά φιαλίδιο, θα αυξηθούν κατά 20%.