1255
| Nick Paleologos / SOOC

Κοντονής: Ιδού η σταλινική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 09:17
|Nick Paleologos / SOOC

Κοντονής: Ιδού η σταλινική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 09:17

Εννέα ημέρες αφότου ο Σταύρος Κοντονής έριξε τη «βόμβα» στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποκαλύψεις του (εδώ) για τις ευνοϊκές διατάξεις που περιέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες —αποκαλύψεις που μεταξύ άλλων στέρησαν από τον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και οδήγησαν στη «διαγραφή» του κ. Κοντονή από το κόμμα— ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επανέρχεται. Με συνέντευξη μάλιστα στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Σε αυτήν ο κ. Κοντονής κατηγορεί ανοιχτά την ηγεσία της Κουμουνδούρου για απροθυμία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, για επιχείρηση συσκότισης και κατασκευής εσωτερικών εχθρών, για ψευδολογίες και σταλινισμό, για περίεργες διαδικασίες όταν αποφασίστηκε να συζητηθούν οι επίμαχες αλλαγές του ΠΚ μία εβδομάδα προτού κλείσει η Βουλή για εκλογές, για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα φατριών κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του Δημήτρη Ν. Μανιάτη των «Νέων» ότι οι επικρίσεις που εκτοξεύονται εναντίον από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο για το timing των δηλώσεών του —και της δημοσιοποίησης αρχικά της παραίτησής του από την ΚΕ του κόμματος—, ο κ. Κοντονής απαντά:

«Δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτού του τύπου οι κατηγορίες. Είναι η συνήθης πρακτική όταν ένα κόμμα αποφεύγει να μιλήσει επί της ουσίας των όσων αναφέρονται και προβάλλει ζητήματα συγκυρίας για να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς. Ομως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς για τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την εφαρμογή του νέου ΠΚ είχα για πρώτη φορά μιλήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση ψήφισης του νέου ΠΚ, ζητώντας, εφόσον ψηφιστεί, να μην ισχύσει αμέσως, αλλά να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις και να αποφύγουμε το πολιτικό κόστος ορισμένων προβληματικών διατάξεων, κυρίως της μετατροπής του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα. Αυτό γιατί κατά τον χρόνο ψήφισης του νέου Κώδικα ήταν σε εξέλιξη μεγάλες δίκες που σχετίζονταν με υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής της κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες θα οδηγούντο σε παραγραφή και απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων, χωρίς να ερευνηθεί η ουσία των υποθέσεων αυτών. Δεν εισακούστηκα και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στα αποτελέσματα απαράδεκτων χειρισμών και μεθοδεύσεων. Επίσης, μετά τις εκλογές, όταν είχα ερωτηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δημόσια και χωρίς περιστροφές είχα τονίσει ότι αυτό που έγινε θα αποτελεί στίγμα για την κυβέρνησή μας.

»Οταν κλήθηκα σε πρωινή εκπομπή να σχολιάσω την απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, περιορίστηκα να αναφέρω ότι με τον νέο ΠΚ δεν υπάρχει δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να επιβάλει την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, γιατί οι σχετικές διατάξεις έχουν καταργηθεί και ότι τόσο γι’ αυτές όπως και για άλλες που είχα εντοπίσει ζητούσα να γίνουν διορθώσεις πριν από την εισαγωγή των νέων Κωδίκων στη Βουλή για ψήφιση.

»Δυστυχώς, όταν προειδοποιούσα ότι τα δυσάρεστα αποτελέσματα προβληματικών διατάξεων, οι οποίες εξέθεταν πολιτικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα βρίσκαμε μπροστά μας, κανένας δεν άκουγε. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντί έστω και τώρα η υπόλογη ηγετική ομάδα ν’ αναγνωρίσει το σοβαρό ατόπημα και ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση περί της χρονικής στιγμής της αναφοράς μου, σαν να ήταν η πρώτη φορά που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα. Να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ούτε η τελευταία».

Ο κ. Κοντονής επιμένει ότι οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες έπεσαν στα μαλακά.

«Οπως προανέφερα, στους καταδικασθέντες νεοναζί δεν θα επιβληθεί η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό σήμερα τους βλέπετε όλους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να προσπαθούν να μπαλώσουν το κενό με τροπολογία στον εκλογικό νόμο, η οποία φυσικά δεν έχει τον χαρακτήρα ποινής, αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να απαλειφθούν τα προαναφερόμενα άρθρα από τον Κώδικα.

Θα αναφέρω όμως, και αυτό το κάνω για δεύτερη φορά, κάτι που θεωρώ άξιο προσοχής: οι νεοναζί τιμωρήθηκαν με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης, για όλα τ’ αδικήματα και όχι μόνο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) χρόνια, αντί της 20ετίας που προβλεπόταν στον προϋφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, επειδή είναι ευμενέστερη διάταξη. Συγχρόνως η έκτιση της ποινής και η υφ’ όρων απόλυση θα πραγματοποιηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) που είναι σαφώς επαχθέστερη για τους καταδικασθέντες έναντι της παλαιάς.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το σημείο ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ψευδώς ότι δήθεν θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη διάταξη του νέου ΠΚ και όχι η ευμενέστερη του προηγούμενου. Είναι προφανές ότι μετά την αποκάλυψη της όλης κατάστασης επιδιώκουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ευελπιστώντας ότι μέχρι την ώρα των αποφυλακίσεων κανένας δεν θα θυμάται τα όσα σήμερα συζητούνται».

Στην παρατήρηση του Δ.Ν. Μανιάτη ότι εδώ και μέρες διακινείται πως και ο κ. Κοντονής ψήφισε τις αλλαγές του ΠΚ και μάλιστα υπερθεμάτισε θετικά για αυτές, ο πρώην υπουργός κατηγορεί ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα και ψεύδη.

«Είναι και αυτό μέρος της ψευδολογίας που μετέρχονται», λέει, για να συμπληρώσει: «Πώς είναι δυνατόν να έχω ψηφίσει κάτι για το οποίο δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία; Οπως προανέφερα, στην ομιλία μου στη Βουλή είχα ζητήσει στο τέλος να ψηφιστούν οι κώδικες υπό την προϋπόθεση ότι θα μετετίθετο η έναρξη ισχύος, άποψη για την οποία επιχειρηματολόγησα επί μακρόν, εκλιπαρώντας να μη δίνουμε όπλα στους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι είχαν διαπρέψει κατά το παρελθόν σε «στιγμιαίες» τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προς δόξαν της διαπλοκής και της απαλλαγής πολλών κατηγορουμένων. Σε μια άνευ προηγουμένου δόλια διαστρέβλωση των όσων είπα, η “Αυγή” και άλλες ιστοσελίδες φιλικές προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισαν τις τελευταίες γραμμές της ομιλίας μου, αποκρύπτοντας όλα τα άλλα περί του χρόνου ισχύος. Τους αφήνω στη κρίση όσων πολέμησαν τέτοιες μεθόδους στη μακρά ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς και όσων υπήρξαν θύματα ανάξιων ηγεσιών, οι οποίες για να επιβιώσουν καθίσταντο αδίστακτες».

Να δούμε τα πρακτικά του Υπουργικού

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να δρομολογήσει τις αλλαγές του ΠΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019, ο κ. Κοντονής δίνει μια επίσης ενδιαφέρουσα απάντηση, ζητώντας μάλιστα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο είχε αποφασιστεί η διαδικασία.

«Οι Κώδικες έπρεπε ν’ αλλάξουν και σε ποσοστό 70%-80% μας έβρισκαν όλους σύμφωνους τα σχέδια νόμου που κατατέθηκαν. Δυστυχώς υπήρχε και ένα μικρό ποσοστό διατάξεων λανθασμένων και προβληματικών. Το τραγικό ήταν ότι ήλθαν στη Βουλή για συζήτηση δύο Κώδικες υψίστης σημασίας, οι οποίοι εμπεριέχουν πάνω από χίλια άρθρα, για να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ψηφιστούν σε μία συνεδρίαση, η οποία προσδιορίστηκε την τελευταία (εκ παρατάσεως μάλιστα!) εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής πριν από τις εκλογές. Πρωτόγνωρη κατάσταση στην πολιτική ιστορία της χώρας. Τα πολιτικά συμπεράσματα νομίζω ότι εξάγονται αβίαστα. Καλό όμως είναι, αφού δούμε τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο αποφασίστηκε αυτή η διαδικασία, να ρωτήσετε πρώτα και κύρια τους εμπνευστές, οργανωτές και εκτελεστές της όλης διαδικασίας γιατί ενήργησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο», λέει ο κ. Κοντονής.

Στην ερώτηση αν θεωρεί βαρύ τον χαρακτηρισμό «ψεύτες και συκοφάντες» για τους πρώην συντρόφους του, ή που τους κατηγόρησε για «σταλινικές μεθόδους» —τα είχε πει (εδώ) μετά την αρχική ανακοίνωση (εδώ) της Κουμουνδούρου εναντίον του—, ο κ. Κοντονής απαντά:

«Ποτέ δεν χαρακτήρισα κανέναν. Χαρακτήρισα την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και αρνήθηκα να την κρίνω περαιτέρω όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι δήθεν αναπαράγω ψευδείς ειδήσεις της ΝΔ. Την επόμενη μέρα στελέχη του κόμματος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τοποθετήσεις τους με παρουσίασαν ότι εξυπηρετώ αλλότρια συμφέροντα και ότι ο ρόλος μου είναι ύποπτος! Αν όλα αυτά δεν αποτελούν μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».