320
Το νοσοκομείο της Γκόμα όπου μεταφέρθηκε η σορός του ιταλού πρεσβευτή | REUTERS/Djaffar Al-Katany

Κονγκό: Νεκρός ο ιταλός πρεσβευτής από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:27
Το νοσοκομείο της Γκόμα όπου μεταφέρθηκε η σορός του ιταλού πρεσβευτή
|REUTERS/Djaffar Al-Katany

Κονγκό: Νεκρός ο ιταλός πρεσβευτής από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:27

Ο ιταλός πρεσβευτής στο Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο, σκοτώθηκε τη Δευτέρα, σε επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ.

«Με βαθιά λύπη το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο σήμερα στην Γκόμα του πρεσβευτή της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Λούκα Ατανάσιο και ενός στρατιωτικού», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Φωτογραφία του Λούκα Ατανάσιο, που έδωσε στη δημοσιότητα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών – EPA/ITALIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT

Σύμφωνα με πηγή στην Κινσάσα, ο ιταλός διπλωμάτης σκοτώθηκε από πυρά όπλου, ενώ ο στρατιωτικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως κατά την επίθεση σκοτώθηκε και ένας τρίτος άνθρωπος, οδηγός στην αυτοκινητοπομπή.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με μια αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) κατά την απόπειρα απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο.

Αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο Κονγκό, το 2018

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής.

Στον διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου.

Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πρν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010) και στη συνέχεια γενικός πρόξενος στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...