373
Σημαίες της ΕΕ στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

Κομισιόν: Υφεση 9% το 2020 – Εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 13:31
Σημαίες της ΕΕ στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
|Alexandros Michailidis / SOOC

Κομισιόν: Υφεση 9% το 2020 – Εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 13:31

Αμετάβλητη στο 9% το 2020, σε σχέση με τις καλοκαιρινές προβλέψεις, διατήρησε η Κομισιόν την εκτίμησή της για το ύψος της ύφεσης φέτος στην Ελλάδα.

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, η Κομισιόν δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει.

Ωστόσο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το 2021, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 5% (από 6% που εκτιμούσε το καλοκαίρι) και 3,5% το 2022.

Σε αυτό το ποσοστό δεν προσμετρώνται τα οφέλη από τη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το 2020, η Ελλάδα θα καταγράψει την πέμπτη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% του ΑΕΠ, στο 6,3% του ΑΕΠ το 2021 και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2022.

Οσον αφορά το χρέος, θα αυξηθεί στο 207% του ΑΕΠ, για να περιοριστεί στο 200,7% το 2021 και στο 194,8% του ΑΕΠ το 2022.

Εμφαση δίνει η Κομισιόν στις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ο τουρισμός, με πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 65%-71%. Υπολογίζει αναλυτικά τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, αλλά και στην οικονομία. Στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση σε διανυκτερεύσεις, της τάξης του 80%.

Σε ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η χώρα χτυπήθηκε πάρα πολύ έντονα από την υγειονομική κρίση λόγω του εκτεταμένου τομέα υπηρεσιών και της εξάρτησής της από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Αναφέρεται στην έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία μετρίασε τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα «προς το παρόν».

Επίσης, εκτιμά πως το 2021 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί από τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Παράλληλα, καταγράφεται μία σειρά από κινδύνους στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίοι συνδέονται με πιθανή κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Επίσης βλέπει και πρόσθετους κινδύνους, τους οποίους συνδέει με τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Στους κίνδυνους περιλαμβάνονται, επίσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στις πρόσθετες δαπάνες που επωμίζεται πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Στα θετικά σημεία, περιλαμβάνονται οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, που μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση του ΑΕΠ και άρα στα κρατικά έσοδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News