832
|

«Κολομβία» το ΑΠΘ: 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών την ημέρα! Επιασαν και τον 30χρονο αρχηγό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:07

«Κολομβία» το ΑΠΘ: 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών την ημέρα! Επιασαν και τον 30χρονο αρχηγό

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2018, 12:07

Τουλάχιστον από τις αρχές του 2017 είχε αρχίσει η οργανωμένη δράση του κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -κύκλωμα το οποίο σταδιακά έστησε το δικό του «βασίλειο» ανομίας μέσα στο Ιδρυμα.

Υστέρα από μία σκληρή μάχη επικράτησης με άλλη εγκληματική ομάδα που επιδίωκε να οικειοποιηθεί για τους σκοπούς της τον πανεπιστημιακό χώρο, η συγκεκριμένη συμμορία Αλβανών, με καταγωγή από την Κορυτσά, κατάφερε να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στο ΑΠΘ μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών με τουλάχιστον 500 (!) δοσοληψίες ημερησίως!!

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ως ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζονται επτά πρόσωπα, όλοι Αλβανοί, ενώ τα διωκτικά έγγραφα αποδίδουν αρχηγικό ρόλο σε 30 χρονο Αλβανό.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε την περασμένη Τρίτη όταν σε συντονισμένη επιχείρηση  200 αστυνομικοί των διευθύνσεων Ασφάλειας, ‘Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, ερεύνησαν εξονυχιστικά, παρουσία και δικαστικών λειτουργών, την Πανεπιστημιούπολη και περιοχές πέριξ αυτής, έκαναν εφόδους σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας και σε διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, ακόμη και σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Η επιχείρηση κατέληξε στις συλλήψεις 43 ατόμων εκ των οποίων 34 για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και τα υπόλοιπα εννέα για άλλες υποθέσεις. Κατασχέθηκαν επίσης 14 κιλά κάνναβη, αλλά 3,5 κιλά επεξεργασμένη κάνναβη σε μορφή «σοκολάτας», χρήματα και οπλισμός.

Ειχε προηγηθεί το υπ’ αριθμόν 2552 από 2/10/18 έγγραφο της Συγκλήτου του ΑΠΘ προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης με το οποίο επικαιροποιούσε την προηγούμενη σχετική απόφασή της (από 31/8/2017) για συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. εντός του Πανεπιστημίου.

Οι παρακολουθήσεις

Η αρχή έγινε προ τριμήνου με συλλήψεις μικροδιακινητών  στο τρίγωνο ΑΠΘ – Ροτόντα – Ναυαρίνου. Εν τω μεταξύ με Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία για φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση με τεχνικά μέσα της δραστηριότητας των εμπλεκόμενων στη διακίνηση των ναρκωτικών, προσώπων.

Μέσω του πλούσιου φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού -παράλληλα με τη φυσική επιτήρηση των χώρων του ΑΠΘ- καταγράφονταν καθημερινά οι κινήσεις όλων των υπόπτων.

Πώς έβαζαν τα ναρκωτικά, τα «βαποράκια» και ο εποπτεύων αρχηγός

Από τις παρακολουθήσεις με τα τεχνικά μέσα και τη φυσική παρουσία των αστυνομικών προκύπτει ότι το πολυμελές κύκλωμα δρούσε μέσω δύο συνεργαζόμενων υποομάδων: η πρώτη κινείτο στην Πλατεία Χημείου και η δεύτερη στο πάρκο πέριξ της λίμνης που βρίσκεται στο ύψος της Κτηνιατρικής Σχολής, στο πίσω μέρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και σε παρακείμενους διαδρόμους που οδηγούν σε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Όπως προκύπτει από τα διωκτικά έγγραφα, οι ναρκωτικές ουσίες (κάνναβη) που έμπαιναν καθημερινά και διακινούνταν στο ΑΠΘ προσδιορίζονται κατά μέσο σε δύο κιλά και κατ’ εντολή του φερόμενου ως αρχηγού και των δύο υπευθύνων των ισάριθμων υποομάδων διαμοιράζονταν στους διακινητές (μεταξύ αυτών και μικρός αριθμός ατόμων αραβικής καταγωγής) που με τη σειρά τους τα αποθήκευαν σε σημεία “καβάτζες”, κοντά στις περιοχές δράσης τους.

Ο αριθμός των διακινητών που «αλώνιζαν» καθημερινά στην Πανεπιστημιούπολη εκτιμάται ότι κυμαινόταν από 35 έως 50 και καθένας εξ αυτών παραλάμβανε μικροδέμα κάνναβης, βάρους τουλάχιστον 50 γραμμαρίων. Ημερησίως -όπως προαναφέρθηκε- εκτιμάται πραγματοποιούνταν 500 αγοραπωλησίες.

Με την τιμή πώλησης στον χώρο του ΑΠΘ στα 5 ευρώ ανά αυτοσχέδιο τσιγάρο ή γραμμάριο, συμπεραίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα των 57 ημερών της αστυνομικής έρευνας, ο τζίρος ανήλθε σε 570.000 ευρώ (2 κιλά ανά ημέρα επί 5 ευρώ επί 57 ημέρες έρευνας), όπως περιγράφεται στη δικογραφία.

Ως προς τον τρόπο εισαγωγής των ναρκωτικών ουσιών η έρευνα αποφαίνεται ότι κατέληγαν καθημερινά στο Ίδρυμα από σημείο που βρίσκεται πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή (και κυρίως σε χώρο όπισθεν του αύλειου χώρου αυτής), ενώ προέρχονταν από απροσδιόριστο χώρο των Φοιτητικών Εστιών.

Μάλιστα ο 30χρονος φερόμενος ως αρχηγός βρισκόταν καθημερινά στην είσοδο και σε κυλικείο των Φοιτητικών Εστιών, όπως επίσης σε χώρο πίσω από την Πολυτεχνική, συντονίζοντας την είσοδο των ναρκωτικών.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε καταγράφει αναλυτικά τις δοσοληψίες των διακινητών, πολλοί εκ των οποίων διέμεναν σε ξενοδοχεία της πόλης.

Οι απολογίες των 34 συλληφθέντων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που λυμαινόταν το ΑΠΘ, άρχισαν την Παρασκευή ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας ναρκωτικών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Αλλές δύο συλλήψεις την Τετάρτη

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία ανακοίνωσε  την αυτόφωρη σύλληψη δύο ακόμα μελών οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 20 κιλά κάνναβης και ποσότητας κοκαΐνης.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, έναν 32χρονο άντρα, που είχε το ρόλο του ηγετικού στελέχους και την 27χρονη συνεργάτιδα του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για Σύσταση και Ένταξη σε Εγκληματική Συμμορία και παράβαση του Νόμου Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε διαμέρισμα στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

20 κιλά και 983,8 γραμμάρια κάνναβης συσκευασμένα σε έξι δέματα και τρία μικροδέματα,
δύο μικροδέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους (19,2) γραμμαρίων,
ένα δέμα άγνωστης λευκής ουσίας συνολικού βάρους (12,3) γραμμαρίων,
ναρκωτικά δισκία,
δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
ένα ηλεκτρικό μπλέντερ,
χρηματικό ποσό σχετιζόμενο με εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
πέντε κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις,
τρία πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και
υλικά συσκευασίας – επανατυποποίησης των ναρκωτικών ουσιών

Οι συλληφθέντες , με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, αναμένεται να  οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...