385
Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο μαζί στην κηδεία ιταλού αστυνομικού στη Ρώμη | REUTERS

Κόκκινη κάρτα στον Σαλβίνι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Είναι πλέον αναξιόπιστος εταίρος»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 14:22
Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο μαζί στην κηδεία ιταλού αστυνομικού στη Ρώμη
|REUTERS

Κόκκινη κάρτα στον Σαλβίνι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων: «Είναι πλέον αναξιόπιστος εταίρος»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 14:22

Το ιταλικό αντισυστημικό κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) ανακοίνωσε πως ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος του, κλείνοντας την πόρτα σε μία προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας.

Τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος συναντήθηκαν την Κυριακή στην έπαυλη του ιδρυτή του, του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, προκειμένου να εξετάσουν τη στάση της παράταξης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε την Τρίτη στη Γερουσία, σχετικά με την κυβερνητική κρίση που προέκυψε από την κατάθεση πρόταση μομφής από τον Σαλβίνι.

«Ολοι οι παρόντες συμφωνήσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Σαλβίνι ως πλέον μη αξιόπιστο εταίρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κινήματος.

Μεταξύ των στελεχών που παρέστησαν στην έπαυλη του Γκρίλο, ήταν ο ηγέτης του Μ5S Λουίτζι Ντι Μάγιο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο και το ηγετικό στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα.

Μετά την πρόταση μομφής, το Κίνημα έχει ξεκινήσει επαφές με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τον Σαλβίνι, ο οποίος ανέκρουσε πρύμναν ενώπιον της προοπτικής να εκπαραθυρωθεί από την εξουσία και πρότεινε στους 5 Αστέρες έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Μία προοπτική που όμως, απορρίπτουν τα στελέχη του Μ5S.

Μετά την ανακοίνωση του Κινήματος, ο Σαλβίνι δήλωσε πως θα ακούσει την Τρίτη με ανοικτό μυαλό την ομιλία του Κόντε και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD/M5S και γι’ αυτό «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Ωστόσο, λίγο αργότερα μιλώντας σε εκδήλωση κοντά στην πόλη Λούκα, στην Τοσκάνη, ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους στο Κοινοβούλιο για να σταματήσει μία «τέτοια κυβέρνηση αποτυχημένων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε, τονίζοντας πως εάν ο πρωθυπουργός «χαράξει ένα μονοπάτι που είναι καλό για την Ιταλία, ποιος θα πεί όχι;».

Από την άλλη πλευρά, είπε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί κυβέρνηση PD/M5S η Λέγκα θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας».

Το Κίνημα των 5 Αστέρων στην ανακοίνωσή του τονίζει πως όχι μόνον είναι αναξιόπιστος ο Σαλβίνι, αλλά και η μεταβολή της στάσης του με στόχο να το ξαναπροσεταιρισθεί είναι «μία αναίσχυντη αναστροφή, με την οποία πασχίζει να υπαγορεύσει όρους χωρίς καμία αξιοπιστία». Επίσης εκφράζει τη λύπη του γιατί η στάση του Σαλβίνι κατέστρεψε την καλή συνεργασία που είχε στο Κοινοβούλιο με τα άλλα μέλη της ξενοφοβικής παράταξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...