364
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλάει κατά τη διάρκεια της 68ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη | REUTERS/Juan Medina

Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ: Διεθνές Δικαστήριο για τη Ρωσία – «Κράτος τρομοκράτης»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 22:59
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μιλάει κατά τη διάρκεια της 68ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
|REUTERS/Juan Medina

Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ: Διεθνές Δικαστήριο για τη Ρωσία – «Κράτος τρομοκράτης»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 22:59

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «κράτος τρομοκράτη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Συμμαχίας και βουλευτή του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Γιεγκόρ Τσέρνεφ.

«Σήμερα θα εγκρίνουμε ψήφισμα, το οποίο καλεί όλους τους συμμάχους να ορίσουν με σαφήνεια ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και το ισχύον της καθεστώς δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ Τζέρι Κόνολι πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Αργότερα, το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα απευθύνει έκκληση για την σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου προκειμένου να καταδικαστούν οι υπαίτιοι των «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία.

«Και οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας μας. Ενα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», έγραψε o Τσέρνεφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ψήφισμα έλαβε υπ’όψιν τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών εξοπλισμού προς την Ουκρανία, την επεξεργασία συγκεκριμένων βημάτων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία μηχανισμού για την καταβολή αποζημιώσεων από την Ρωσία για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην χώρα.

Επεσήμανε, δε, ότι το ψήφισμα προβλέπει, χάρη σε πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς, ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι αντιπρόσωποι που έδωσαν το «παρών» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση επισήμαναν ότι ο ουκρανικός στρατός θα δυναμώσει το ΝΑΤΟ και ότι για αυτόν τον λόγο το να γίνει μέλος η Ουκρανία είναι όχι μόνο σημαντικό αλλά και επιθυμητό για τη Συμμαχία.

Ο ουκρανός πολιτικός εκτίμησε, τέλος, ότι το ψήφισμα συνιστά μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που δείχνει τις διαθέσεις που επικρατούν στους δυτικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους και επηρεάζει τις ηγεσίες των χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα η Λετονία και η Εσθονία χαρακτήρισαν την Ρωσία χώρα-«χορηγό» της τρομοκρατίας. Ανάλογα ψηφίσματα έχουν εγκριθεί από τη Γερουσία της Πολωνίας και τη Βουλή της Τσεχίας.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το οποίο απέπεμψε τη Ρωσία από μέλος της, επίσης χαρακτήρισε το καθεστώς στη χώρα «τρομοκρατικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...