220
Είναι προφανές ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση μεταξύ των δύο ανδρών | REUTERS/Ian Langsdon

Κοινή γραμμή Γαλλίας-Καναδά για Κλίμα-Εμπόριο απέναντι στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 18:54
Είναι προφανές ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση μεταξύ των δύο ανδρών
|REUTERS/Ian Langsdon

Κοινή γραμμή Γαλλίας-Καναδά για Κλίμα-Εμπόριο απέναντι στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 18:54

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασαν την Παρασκευή -στη συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της συνόδου της G20, στο Αμβούργο- τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά και το ελεύθερο εμπόριο, απέναντι στην κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τριντό υπενθύμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί «να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή». Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι «κοινή» η δέσμευση στα ζητήματα που αφορούν το κλίμα «σε μια περίοδο που (η Συμφωνία του Παρισιού) αμφισβητείται από κάποιους», κάνοντας έτσι μια έμμεση αναφορά στον Τραμπ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά (Ceta), ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ανέθεσε την Πέμπτη σε μια επιτροπή να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα έχει στο Περιβάλλον και την Υγεία, ώστε να δώσει μια απάντηση στους επικριτές της.

Οι δύο βενιαμίν της G20, ανερχόμενοι αστέρες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, δεν δίστασαν να προβάλουν και πάλι τη στενή σχέση τους, όπως το είχαν κάνει πρόσφατα και στη Σύνοδο της G7 στην Ταορμίνα.

«Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να συνομιλώ με τον Εμανουέλ, με τον οποίο έχουμε τόσες ομοιότητες και κοινά ενδιαφέροντα», σχολίασε ο Τρινό.

«Η χαρά είναι δική μου», απάντησε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News