243
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Μουν Τζαε Ιν, της Νότιας Κορέας, κατά την ιστορική τους συνάντηση τον Απρίλιο του 2018 | EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL / POOL

Κοινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 θέλουν Νότια και Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 18:36
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Μουν Τζαε Ιν, της Νότιας Κορέας, κατά την ιστορική τους συνάντηση τον Απρίλιο του 2018
|EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL / POOL

Κοινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 θέλουν Νότια και Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 18:36

Απέχουμε περισσότερο από μια δεκαετία από το γεγονός και πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ως τότε, αλλά η Βόρεια και η Νότια Κορέα από τώρα ελπίζουν να αλλάξουν την μοίρα της κορεατικής χερσονήσου με την κοινή υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.

Αντιπρόσωποι και από τις δύο χώρες θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους την Παρασκευή στη Λωζάνη, στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, γράφει ο Guardian.

Μόλις τη Δευτέρα η Νότια Κορέα επέλεξε τη Σεούλ, που είχε διοργανώσει τους Αγώνες το 1988, ως οικοδέσποινα των αγωνισμάτων έναντι του Μπουσάν.  Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποφασίσει ποια πόλη της θα φιλοξενήσει τους Αγώνες, ωστόσο μάλλον δύσκολα θα είναι κάποια άλλη από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.

Η διεύρυνση της υποψηφιότητας και στον βόρειο γείτονα είναι ένδειξη των καλύτερων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την προσέγγιση του 2018 που οδήγησε και σε συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών.

Πέρυσι η Βόρεια Κορέα έλαβε μέρος – αν και όχι στο αγωνιστικό πρόγραμμα – στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα. Οι δύο χώρες σκοπεύουν να στείλουν κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 ενώ ανοιχτή είναι και η πρόταση του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζα-Ιν για τη συνδιοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2030.

Αυτή η διπλωματία του αθλητισμού έχει αξιοποιηθεί σαν ένα πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο πλευρών, που δηλώνουν ότι έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν και στα πιο δύσκολα βήματα, τα οποία αφορούν τα πυρηνικά και τα βαλλιστικά όπλα της Βόρειας Κορέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...