722
Ο Κλοπ πανηγυρίζει με τους οπαδούς της Λίβερπουλ | Reuters/Carl Recine

Κλοπ, το… αντίδοτο στον Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 5 Απριλίου 2018, 11:17
Ο Κλοπ πανηγυρίζει με τους οπαδούς της Λίβερπουλ
|Reuters/Carl Recine

Κλοπ, το… αντίδοτο στον Γκουαρντιόλα

Sportscaster Sportscaster 5 Απριλίου 2018, 11:17

Αμέσως μετά την κλήρωση των προημιτελικών του Champions League, που έφερε τη Λίβερπουλ αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Σίτι, οι δημοσιογράφοι είχαν ζητήσει το σχόλιο του Γίργκεν Κλοπ. «Νομίζω ότι είναι ονειρώδης (η κλήρωση) για τους οπαδούς… της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και πιστεύω πως ούτε οι άνθρωποι της Σίτι χάρηκαν, που θα αναγκαστούν να μας αντιμετωπίσουν. Είδα το πρόσωπο του Μπεγκιριστάιν (τεχνικός διευθυντής της Σίτι) και δεν είχε ζωγραφισμένη τη χαρά των Χριστουγέννων…» απάντησε με χιούμορ ο γερμανός τεχνικός. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες.

2018-04-04T205114Z_1544900869_RC16F08A5050_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-MCI
Ο Γκουαρντιόλα χαιρετά τον θριαμβευτή Κλοπ

Υπήρχε, βεβαίως, εκείνο το 4-3 του περασμένου Ιανουαρίου. Η πρώτη -και τελευταία, μέχρι σήμερα- ήττα της Σίτι στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε πάει στο «Ανφιλντ» έχοντας ξεχάσει πότε έχασε τελευταία φορά, με τον τίτλο εξασφαλισμένο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Και όμως, κάποια στιγμή ο πίνακας του σκορ έδειχνε 4-1… Υπήρχε και η φοβερή παράδοση που θέλει τη Σίτι να μη φεύγει νικήτρια από το «σπίτι» της Λίβερπουλ σχεδόν ποτέ. Το είχε καταφέρει το 2003. Και, προηγουμένως, το 1981. Ολως παραδόξως, στο «Ανφιλντ» τα χρήματα των Αράβων χάνουν την αξία τους. Αλλά, μπα. Η Σίτι ήταν το γκραν φαβορί του «αγγλικού εμφυλίου». Επειδή στην Premier League φαντάζει ανίκητη έτσι δαιμονισμένα που παίζει – πιο γρήγορα και από την Μπαρτσελόνα του Πεπ, την καλύτερη όλων των εποχών. Και γιατί ο Καταλανός θέλει την Κούπα «σαν τρελός», έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με την Μπάγερν Μονάχου.

2018-04-04T211135Z_527932694_RC11CC2D5F40_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-MCI
Το πάρτι των παικτών της Λίβερπουλ

Καλά τα έλεγαν οι αναλυτές. Υπήρχαν, όμως, δύο «αλλά». Πρώτον, το βάρος της φανέλας. Η κόκκινη ζυγίζει 11 ευρωπαϊκά τρόπαια, ενώ η γαλάζια μόλις ένα Κυπελλάκι Κυπελλούχων (1970). Στους ευρωπαϊκούς αγώνες, η παλιά αίγλη της Λίβερπουλ αναβιώνει στο «Ανφιλντ». Δεύτερον, ο Κλοπ. Μαζί με τη χθεσινή, ο Γερμανός μετράει έξι νίκες απέναντι στον Γκουαρντιόλα – τόσες φορές δεν τον έχει νικήσει κανένας άλλος προπονητής. Ηδη από τις αναμετρήσεις τους στη Γερμανία (Ντόρτμουντ – Μπάγερν) έχει καταφέρει να σπάσει τους κωδικούς του «τέλειου» ποδοσφαιρικού του σχεδίου. Με πίεση ψηλά, ασταμάτητο τρέξιμο και τρανζίσιον (μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση) για σεμινάριο, κατορθώνει να βραχυκυκλώσει την ανάπτυξη των ομάδων του Πεπ. Που είναι ανοιχτό βιβλίο, αλλά πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Ο Κλοπ του έχει πάρει τον αέρα – και είναι περήφανος γι’ αυτό. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον χθεσινό αγώνα (την Τρίτη) φρόντισε να βάλει έναν αστερίσκο που μεγαλώνει τη διάσταση των επιτυχιών του, τονίζοντας ότι ο Γκουαρντιόλα κοουτσάριζε, πάντα, ομάδες καλύτερες από τις δικές του: «Είχε, ανέκαθεν, σπουδαίες ομάδες στη διάθεσή του και έπαιρνε εξαιρετικές αποφάσεις. Στην Μπαρτσελόνα είχε τον Τσάβι, τον Ινιέστα, τον Μπουσκέτς, τον Μέσι και τους άλλους. Αλλά και στην Μπάγερν είχε φανταστικούς ποδοσφαιριστές. Τώρα διαθέτει παίκτες όπως ο Γκουντογκάν, ο Σίλβα, ο Αγουέρο, ο Σανέ, ο Στέρλινγκ, ο Ζέσους… Είναι τρομεροί».

2018-04-04T211133Z_795841943_RC11DD0B12E0_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-MCI
Κοροϊδεύοντας τον Πεπ για το 3-0

Βεβαίως, έχει και ο Κλοπ τα… υπερόπλα του. Με πρώτο και καλύτερο τον Μοχάμεντ Σαλάχ που, χθες, οργίασε πάλι, όσο άντεξε (βγήκε στο 53′ με πρόβλημα στους προσαγωγούς). Ο Αιγύπτιος άνοιξε το σκορ μόλις στο 12′, πετυχαίνοντας το 38ο γκολ του στη σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ίδιος «σέρβιρε» το 3-0 (στον Μανέ), αφού προηγουμένως… βασάνισε τον αριστερό μπακ της Σίτι (Λαπόρτ) και έβγαλε μία κατακπληκτική σέντρα εν στάσει. Σκόρερ του δεύτερου γκολ ήταν ο Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν. Μέσα σε ένα ημίχρονο οι «Reds» ξεχαρβάλωσαν την άμυνα των «Πολιτών». Αλλά, ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η άψογη ανασταλτική λειτουργία τους (για την οποία δεν φημίζονται) στο β’ μέρος.

Με εξαίρεση ένα σουτ του Σανέ, η φοβερή ποδοσφαιρική μηχανή του Γκουαρντιόλα δεν δημιούργησε ούτε μια αξιόλογη ευκαιρία. Η Σίτι, που έχει δεχθεί μόλις 21 γκολ σε 31 αγώνες της Premier League, «έφαγε» επτά σε δύο ματς με τη Λίβερπουλ! Εάν δεν πρόκειται για διαβολική σύμπτωση, ο Κλοπ έχει διαβάσει το πιο προχωρημένο προπονητικό μυαλό του καιρού μας.

Της αρκεί το 3-0 της Λίβερπουλ για να προκριθεί; Με αυτά τα… θηρία, ποτέ δεν ξέρεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ηττηθεί στο γήπεδο της αντιπάλου της με 5-0. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το αν ο Σαλάχ, που τραυματίστηκε, θα προλάβει τη ρεβάνς. Πάντως, η στατιστική είναι με το μέρος της: οι ομάδες που νικούν με αυτό το σκορ στον πρώτο προημιτελικό, φτάνουν στον ημιτελικό σε ποσοστό 94%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...