274
Τα ταχύπλοα του «Φρουρών της Επανάστασης» προσεγγίζουν το νοτιοκορεατικό τάνκερ στον Περσικό | IRGC / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Κλιμάκωση: Το Ιράν κατέσχεσε νοτιοκορεατικό τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 23:11
Τα ταχύπλοα του «Φρουρών της Επανάστασης» προσεγγίζουν το νοτιοκορεατικό τάνκερ στον Περσικό
|IRGC / WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Κλιμάκωση: Το Ιράν κατέσχεσε νοτιοκορεατικό τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 23:11

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ειδησεογραφικά πρακτορεία του Ιράν μετέδωσαν φωτογραφίες που δείχνουν ταχύπλοα των «Φρουρών της Επανάστασης» να συνοδεύουν το νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο «Hankuk Chemi». Οι λεζάντες τους ανέφεραν ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου, υπήκοοι Νότιας Κορέας, Ινδονησίας, Βιετνάμ και Μιανμάρ, συνελήφθησαν. Το τάνκερ οδηγήθηκε από τους «Φρουρούς» στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Η αντίδραση της Σεούλ ήταν άμεση, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, χώρας συμμάχου των ΗΠΑ, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και των ναυτικών του. Η πολιτική σημασία του επεισοδίου έγκειται στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό επικρατεί ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, ενώ και οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών στον Κόλπο είναι συχνότατες.

Καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σκοτεινή δολοφονία του ιρανού στρατιωτικού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, το Ιράν επισπεύδει τα πυρηνικό του πρόγραμμα πραγματοποιώντας εμπλουτισμούς ουρανίου κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η συστηματική αδιαφορία για τα συμπεφωνημένα είναι η νέα στρατηγική της Τεχεράνης στο ζήτημα, ένα σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται το 2019 έπειτα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την εφαρμογή νέων αμερικανικών κυρώσεων. Ο εμπλουτισμός συντελείται σε χώρο προφυλαγμένο, χτισμένο μέσα σε βουνό.

Το Ιράν έχει καταγγείλει τη Νότια Κορέα ότι παρανόμως έχει δεσμεύσει ιρανικό χρήμα από εξαγωγές πετρελαίου σε τράπεζές της, λέει μάλιστα ότι αυτά τα λεφτά θα τα διέθετε για την αγορά υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, των εμβολίων συμπεριλαμβανομένων.

Σε ό,τι αφορά τις ιρανικές αιτιάσεις περί θαλάσσιας μόλυνσης, η Νότια Κορέα και τις αποκρούει και ισχυρίζεται ότι οι «Φρουροί» προσέγγισαν το πλοίο σε διεθνή ύδατα. Στην περιοχή του Περσικού πλέει πάντα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», αφού το Πεντάγωνο θεωρεί τις «πρόσφατες ιρανικές απειλές» υπαρκτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...