163
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Κύριλλος το 2009 | REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Φαναρίου και Μόσχας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 18:23
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Κύριλλος το 2009
| REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Φαναρίου και Μόσχας για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2018, 18:23

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διαμήνυσε ότι θα απαντήσει «σθεναρά και με τον ίδιο τρόπο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ουκρανικής εκκλησίας από τη Μόσχα.

Το Σάββατο, ο Αλεξάντερ Βολκόφ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου, είπε για το ζήτημα που έχει ανακύψει ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας «θα εκφράσει τη θέση της» αύριο Κυριακή, όταν θα συνεδριάσει στο Μινσκ.

Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι μέτρα μπορεί να ληφθούν.

Κατά την άφιξή του στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε στους δημοσιογράφους: «Ελπίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις κακουχίες… να παραμείνει ενωμένη».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το Φανάρι ανακοίνωσε ότι χορηγεί αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ενώ ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας.

Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.