550
Καμμένος-Τσίπρας: το ραντεβού της αγωνίας... | Nick Paleologos / SOOC

Τελικό ξεκαθάρισμα στο Μαξίμου για Τσίπρα & Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 15:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/01/2019, 16:40, 13/01/2019, 09:54
Καμμένος-Τσίπρας: το ραντεβού της αγωνίας...
|Nick Paleologos / SOOC

Τελικό ξεκαθάρισμα στο Μαξίμου για Τσίπρα & Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 15:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/01/2019, 16:40, 13/01/2019, 09:54

Συνάντηση η οποία σήμανε τη ρήξη μετά από τέσσερα (παρά λίγες ημέρες) χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας είχαν την Κυριακή στις 10:30 στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος μετά τις έντονη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 12:00, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν στις 12:30.

Αυτή η αλληλουχία -πρώτα συνάντηση, μετά συνέντευξη του προέδρου των ΑΝΕΛ- έκανε τους αναλυτές να προεξοφλήσουν την αποχώρηση του κ. Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα μολονότι ο ίδιος ο κ. Καμμένος είχε φανεί να κάνει μια ακόμη κυβίστηση την Παρασκευή και ενώ οι περισσότεροι βουλευτές και οι υπουργοί του, στη συνεδρίαση της ΚΟ της ίδιας ημέρας, του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν και θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό, από πηγές στους ΑΝΕΛ, ότι το ραντεβού είχε κλειστεί για τη Δευτέρα. Μετά τη διαρροή, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να το επισπεύσουν εν μέσω καταιγιστικού παρασκηνίου και των εξελίξεων μέσα στους ΑΝΕΛ και στα Σκόπια με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρατηρητές εξέλαβαν τη συνάντηση ως προοίμιο (ή και επισημοποίηση) της ρήξης ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ύστερα από πέντε χρόνια -καθώς η σχετική συνεννόηση υπήρχε από το 2013 μέσω του Νίκου Παππά.

Η παραίτηση του κ. Καμμένου από το υπουργείο Αμυνας θεωρείτο δεδομένη, όπως και αυτή της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά που είναι υφυπουργός του. Αντικαταστάτης του αναφέρθηκε ότι θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Αυτό θα σημαίνει την αποστρατεία του και έκτακτες κρίσεις για την αναπλήρωση του κορυφαίου αξιωματικού, όπως και για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση.

Μήλον της Έριδος δύο υπουργοί

ΤοΣάββατο έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Ο υπουργός  ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεσμεύσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ ώστε να φανεί ότι το κόμμα του έχει ενιαία γραμμή. Ζήτησε ακόμη να μην ενταχθούν βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτό το πρώτο αίτημα αντέδρασε ο Πρωθυπουργός που ήθελε να κρατήσει δύο υπουργούς, την Ελενα Κουντουρά στο Τουρισμού και τον Βασίλη Κόκκαλη στο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς αμφότεροι είναι και βουλευτές. Ετσι, θα διασφαλίσει τους 151 ψήφους που απαιτούνται για την επιβίωση της κυβέρνησης, αλλά και η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για την ώρα ο κ. Κόκκαλης δηλώνει πάντως ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία.

Αυτού του είδους η «αιχμαλωσία» έχει δυσαρεστήσει σφόδρα τον υπουργό. Πληροφορίες έφεραν τον κ. Καμμένο να διαμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι «δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ», ενδεικτικό και αυτό του τόνου και του κλίματος των συνομιλιών.

Η πολυσυζητημένη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη αρχικά για την περασμένη Τρίτη ή την Τετάρτη. Αργότερα μετατέθηκε για την Παρασκευή, μετά και την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από αίτημα του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Την Παρασκευή συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ οι εξελίξεις στα Σκόπια με την αναζήτηση των 80 ψήφων για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μετέθεσαν εκ νέου το ραντεβού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...