254
Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εργαστήρια | InTimes

Κλειστά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά εργαστήρια

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 19:51
Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν τα εργαστήρια
|InTimes

Κλειστά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά εργαστήρια

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 19:51

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις θα μείνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που έχουν κλείσει ραντεβού σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, καθώς τα εργαστήρια όλης της χώρας, προκήρυξαν επ’ αόριστον απεργία και δεν δέχονται πλέον παραπεμπτικά του Ταμείου.

Τα εργαστήρια θα ανοίγουν τις πόρτες τους μόνο αυτή την εβδομάδα και από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα, προκειμένου να παραδίδουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε όσους έχουν ήδη διενεργηθεί.

Οι γιατροί των εργαστηριακών κέντρων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, καθώς στραγγαλίζονται οικονομικά.

Σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, είχαν προτείνει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback (υποχρεωτικής επιστροφής) του δεύτερου εξαμήνου του 2018, με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο, προτείνοντας ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος κλειστού προϋπολογισμού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

Οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να τους εξουσιοδοτήσουν, προκειμένου να καταγγελθεί η όποια σύμβασης για εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνει διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων συλλογικής σύμβασης χωρίς clawback.

Προεκλογικός διάλογος από το υπ. Υγείας

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προεκλογική αυτή κρίση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καλέσει αύριο το συντονιστικό όργανο των γιατρών σε συνάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...