1158
| In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Λογιστικά βιβλία και περίστροφο κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. σε δομή στην Καλαμάτα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 17:36

«Κιβωτός του Κόσμου»: Λογιστικά βιβλία και περίστροφο κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. σε δομή στην Καλαμάτα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 17:36

Στο σύνολο των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» καθώς και σε 15 διοικητικά στελέχη της οργάνωσης εστιάζει η έρευνα που ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία, με φόντο τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και κακομεταχείριση φιλοξενούμενων ανηλίκων από το προσωπικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στην δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο οποίος ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (διαβάστε σχετικά και εδώ), ενώ παρόμοια έρευνα έλαβε χώρα την Πέμπτη στην δομή της Χίου (βλ. παρακάτω).

Σε συνέχεια του πρώτου ελέγχου οι αστυνομικοί κατέσχεσαν λογιστικά βιβλία και ένα περίστροφο από τη δομή της ΜΚΟ στην Καλαμάτα. Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, μία διοικητική υπάλληλος υπέδειξε στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. το όπλο, το οποίο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της. Η ίδια φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το περίστροφο είχε βρεθεί στο κτίριο σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, ωστόσο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από δωρεές στην «Κιβωτό»

Οπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, προσέθεσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. Στα κεντρικά της ΜΚΟ οι Αρχές πραγματοποίησαν «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως ανέφερεαν, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης όπως το πού κατευθύνονταν τα έσοδα της «Κιβωτού» από τις δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, και όπως προέκυπτε από τη μελέτη των στοιχείων έως το απόγευμα της Παρασκευής, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι και το 2022, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκα. ευρώ το χρόνο από δωρεές.

Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων, συνέχισε το ρεπορτάζ.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης –πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και τη μητέρα του, οι οποίοι φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη–, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών, κατέληξε το ΑΜΠΕ.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο για τη δομή στη Χίο, κατήγγειλε πρώην δήμαρχος

Αναφορικά με τον έλεγχο στη δομή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» στη Χίο, γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου», τον οποίο διενήργησε Κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, το ΑΠΕ ΜΠΕ ανέφερε τα ακόλουθα, σε χωριστό τηλεγράφημά του:

«Οπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας. Δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες πήγαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Ας σημειωθεί ότι η δομή “Κιβωτός του Αιγαίου” στεγάζεται σε κτίσματα (αθλητικές εγκαταστάσεις, σπιτάκια, διαμερίσματα και μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες) κατασκευασμένα μετά το 1990 ως τουριστική δημοτική επιχείρηση στη βάση του τότε αναπτυξιακού νόμου 1262/1982 από τον τότε Δήμο Βροντάδου και την Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία “Προμηθευτική Α.Ε.”. Η διαδικασία της παραχώρησης της ανενεργού δομής ξεκίνησε το 2013 και το 2014 υπογράφτηκε συμβόλαιο παραχώρησης στη ΜΚΟ την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος της πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

“Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός” είπε σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος σήμερα της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας “Προμηθευτική Α.Ε.”.

Και συνέχισε: “Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η “Κιβωτός του Κόσμου” αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ”.

Μιλώντας πάντα στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος Χίου υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από τη ΜΚΟ:

“Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την “Κιβωτό” στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η “Κιβωτός” μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο. Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο π. Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της “Κιβωτού του Κόσμου”, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις”.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνιόταν η “Κιβωτός του κόσμου” να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: “Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της “Κιβωτού”. Παρ’ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...