537
Ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλούν στο Κρεμλίνο, τον Ιούνιο του 2017 | EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 14:36
Ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομιλούν στο Κρεμλίνο, τον Ιούνιο του 2017
|EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Κίσινγκερ: Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 14:36

Ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τη Δύση να εγκαταλείψει τον στόχο της για συντριπτική ήττα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα καταστροφικές συνέπειες στην σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στο Νταβός, μέσω βίντεο από το σπίτι του, καθώς ο αμερικανός βετεράνος πολιτικός είναι 98 ετών, προειδοποίησε ότι θα είναι καταστροφικό για τη Δύση να παρασυρθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και να ξεχάσει την σωστή θέση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων.

Ο Κίσινγκερ τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος για πολύ ακόμα και ότι η Δύση πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να δεχθεί διαπραγματεύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν εδαφικές παραχωρήσεις από μέρους της.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες πριν δημιουργηθούν εντάσεις που δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα. Ειδικά για την σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη και της Ουκρανίας με την Ευρώπη, ιδανικά η διαχωριστική γραμμή θα έπρεπε να είναι η επιστροφή στο status quo ante (την προηγούμενη κατάσταση). Πιστεύω ότι η συνέχιση του πολέμου πέραν αυτού του σημείου θα κατέληγε τελικά, όχι απλώς σε πόλεμο για την ελευθερία της Ουκρανίας, κάτι που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ με εξαιρετική συνοχή, αλλά σε πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας. Μου φαίνεται ότι αυτή είναι η δίκαια -και εφικτό να προσδιοριστεί- διαχωριστική γραμμή. Θα είναι δύσκολο. Οποιαδήποτε αποσαφήνισή της κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, που φυσικά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τους κύριους εμπλεκόμενους, ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος», τόνισε ο Κίσινγκερ.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι σημαντικό μέρος της Ευρώπης εδώ και 400 χρόνια και έχει υπάρξει εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ισορροπίας δυνάμεων σε κρίσιμες στιγμές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να αδιαφορήσουν για το μέλλον της σχέσης τους με τη Ρωσία ούτε να ριψοκινδυνέψουν να μετατρέψουν τη Ρωσία σε μόνιμη σύμμαχο της Κίνας.

«Ελπίζω πως οι Ουκρανοί θα επιδείξουν αντίστοιχη σοφία με τον ηρωισμό τους στον πόλεμο», είπε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος που αρμόζει στην Ουκρανία, είναι αυτός της ουδέτερης ζώνης.

Ο Χένρι Κίσινγκερ εμφανίστηκε στο Νταβός από το σπίτι του μέσω βίντεο

Οπως σημείωσε η Telegraph, το τελευταίο διάστημα, και ενώ χειροτερεύουν η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση, η ενωμένη Δύση έχει εμφανίσει κάποιες ρωγμές, όπως οι 11 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι 57 αμερικανοί βουλευτές που δεν ψήφισαν το πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολαρίων του Μπάιντεν στην Ουκρανία και το «όχι» της Ουγγαρίας στο ευρωπαϊκό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, στο Νταβός, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, είπε θυμωμένος ότι «βλέπουμε τη χειρότερη πλευρά της Ευρώπης», αναφερόμενος στην Ουγγαρία και άλλες φωνές μέσα στην ΕΕ που είναι αντίθετες στο εμπάργκο. «Θεωρώ ότι όλοι πρέπει εργάζονται για να βρουν λύσεις και όχι να αδιαφορούν και να δουλεύουν μόνο για να χτίσουν τη σχέση τους με τον Πούτιν», είπε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Κουνς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο Πούτιν βασίζεται στο να χάσει τη συγκέντρωσή της η Δύση και αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Ο κόσμος ανησυχεί το ίδιο ή περισσότερο για την ακρίβεια στη βενζίνη και στα τρόφιμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αντέξει η ενότητά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...