216
Kτίριο της Google στις ΗΠΑ | Shutterstock

Κήρυξη πολέμου: ΗΠΑ κατά Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 19:38
Kτίριο της Google στις ΗΠΑ
|Shutterstock

Κήρυξη πολέμου: ΗΠΑ κατά Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 19:38

Αγωγή κατά της Google υπέβαλε, την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση του αμερικανικού κράτους με εταιρεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Google ελέγχει το 90% της κίνησης στην αγορά της online αναζήτησης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, στην αγωγή προσχώρησαν και 11 πολιτείες, οι κυβερνήτες των οποίων είναι Ρεπουμπλικάνοι.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Google διατηρεί τη θέση του «κλειδοκράτορα» του Ιντερνετ μέσω ενός παράνομου δικτύου αποκλειστικών επιχειρηματικών συμφωνιών, που αποκλείουν ανταγωνιστές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια, που εισπράττει από διαφημίσεις στην πλατφόρμα της για να πληρώνει κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και εφαρμογών πλοήγησης για να διατηρούν την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Η αγωγή βάζει επίσης στο στόχαστρο συμφωνίες που ορίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι προεγκατεστημένη σε κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android και δεν μπορεί να διαγραφεί.

Τέλος, η Google απαγορεύει παράνομα, σύμφωνα με την αγωγή, σε ανταγωνιστές να υπογράψουν και αυτοί συμφωνίες προεγκατάστασης των μηχανών αναζήτησής τους με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Αγωγή κατά της Google, αναμένεται να καταθέσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας, Κεν Πάξτον,  για την συμπεριφορά της στον χώρο της ψηφιακής διαφήμισης, όπου ελέγχει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας την οποία χρησιμοποιούν διαφημιστές και εκδότες για την αγορά και πώληση διαφημίσεων στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...