303
Ο Ματέο Σαλβίνι μιλά στη Γερουσία | REUTERS

«Κήρυγμα» Σαλβίνι: «Απολίτιστος ο τρόπος ζωής» των γυναικών που κάνουν επανειλημμένα άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 14:36
Ο Ματέο Σαλβίνι μιλά στη Γερουσία
|REUTERS

«Κήρυγμα» Σαλβίνι: «Απολίτιστος ο τρόπος ζωής» των γυναικών που κάνουν επανειλημμένα άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 14:36

Συνεχίζοντας το λαϊκιστικό του κήρυγμα περί ηθικού τρόπου ζωής, ο Ματέο Σαλβίνι αυτή τη φορά τα έβαλε με τις γυναίκες που κάνουν αμβλώσεις στην Ιταλία, προκαλώντας νέα θύελλα αντιδράσεων εναντίον του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ιταλική Γερουσία τον παρέπεμψε σε δίκη επειδή είχε διατάξει την παραμονή πλοίου της ακτοφυλακής με 116 μετανάστες στα ανοιχτά της Σικελίας για μία εβδομάδα.

Αυτή τη φορά, μιλώντας σε συγκέντρωση της Λέγκας, στη Ρώμη, και αναφερόμενος στις γυναίκες που ζητούν από δημόσια νοσοκομεία να προχωρήσουν επανειλημμένα σε άμβλωση (η οποία επιτρέπεται από τον ιταλικό νόμο), είπε το εξής:

«Είναι σωστό οι γυναίκες να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές που αφορούν τη ζωή τους. Αλλά δεν μπορείς να βρίσκεις το τμήμα επειγόντων περιστατικών ως λύση για έναν απολίτιστο τρόπο ζωής».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αναφερόταν σε γυναίκες που παρουσιάσθηκαν επανειλημμένα σε υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων της Ρώμης και του Μιλάνου για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε άμβλωση. «Οταν το κάνεις ακόμη και επτά φορές, σημαίνει ότι πρέπει να σου εξηγήσουν πώς πρέπει να φέρεσαι και ότι ακολουθείς λανθασμένο τρόπο ζωής».

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, που βρίσκεται στην κυβέρνηση συνασπισμού, έσπευσε να τον βάλει στη θέση του:

«Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες και από την ιταλική δημόσια υγεία. Ο Σαλβίνι κάθε μέρα λέει και μια πιο μεγάλη ανοησία, διότι είναι σε δύσκολη θέση. Ευτυχώς, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών δεν ακούνε τις προκλητικές δηλώσεις του».

«Απολίτιστος είναι όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για προσωπικό όφελος τις κατακτήσεις των γυναικών και θέλει να τους στερήσει τα δικαιώματά τους», σχολίασε η προοδευτική πρώην πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

«Με λίγες μόνον λέξεις ο Σαλβίνι κατάφερε να προσβάλει μια σειρά από κατηγορίες ανθρώπων, να επιτεθεί κατά των ιστορικών κατακτήσεων των γυναικών και της κοινωνίας μας. Χωρίς να διαθέτει, βέβαια, και καμία επιστημονική βάση, στηριζόμενος μόνον στα λεγόμενα κάποιων νοσοκόμων», έγραψε η εφημερίδα La Repubblica.