558
|

Κίνηση-ματ; Γιατί η Eurobank απορροφά τη Grivalia Properties

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 09:20

Κίνηση-ματ; Γιατί η Eurobank απορροφά τη Grivalia Properties

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 09:20

Σε μια κίνηση που από τους αναλυτές της αγοράς χαρακτηρίζεται ως «φυγή προς τα εμπρός» με στόχο την εξυγίανση και τον «καθαρισμό» του χαρτοφυλακίου της, η Eurobank αποφάσισε να απορροφήσει τη Grivalia Properties.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τη συγχώνευση (το ΔΣ της Grivalia είχε ήδη εγκρίνει τη συνένωση των δύο σχημάτων).

Η Grivalia αποτελεί τη μετεξέλιξη της Eurobank Properties, η οποία κάποτε ανήκε εξ ολοκλήρου στη Eurobank. Ηταν έως τώρα δύο χωριστές εταιρείες με τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται στον FTSE 25 του Χρηματιστηρίου Αθηνών (η Eurobank είναι στη 10η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 1,02 δισ. ευρώ, ενώ η Grivalia βρίσκεται στη 13η θέση με αποτίμηση 726 εκατ. ευρώ).

Τι σημαίνει αυτή η συγχώνευση-απορρόφηση;

Παρατηρητές εκτιμούν ότι μέσω αυτής της κίνησης, η Eurobank αποκτά μια κεφαλαιακή ενίσχυση περί τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και θεαματική βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τα οποία θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).

Βέβαια, οι όροι της συμφωνίας αναμένονται –πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα. Μετά τη συγχώνευση τα ίδια κεφάλαια της Eurobank θα φτάσουν από 5,5 δισ. ευρώ σήμερα στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 16,5% από 14,6% σήμερα.

Οι στόχοι της συμφωνίας

Οι στόχοι μέσα από αυτή την απορρόφηση, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, είναι:

-Δημιουργία της ισχυρότερης ελληνικής τράπεζας, έτοιμη για ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη: Η συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

-Περιορισμός των κινδύνων του ισολογισμού: Η Eurobank σχεδιάζει να επιταχύνει ουσιαστικά τη μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου €7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή, και το σύνολο των μετόχων να διατηρεί τα οφέλη μίας ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των NPE («Σχέδιο Επιτάχυνσης»).

-Συγχώνευση υψηλής απόδοσης: Η συγχώνευση αυξάνει τα κεφάλαια και τα κέρδη, ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνεται στο 13,8% και τα προ-προβλέψεων έσοδα στα €0,28 ανά μετοχή. Ο ενιαίος όμιλος στοχεύει σε ισχυρά βιώσιμα κέρδη ανά μετοχή και σε απόδοση άνω του 10% επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) το 2020.

-Η ένωση δυνάμεων απελευθερώνει περαιτέρω αξία: Η αξιοποίηση των κορυφαίων στον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας της ομάδας της Grivalia, με επικεφαλής τον Γεώργιο Χρυσικό, θα απελευθερώσει την αξία της υφιστάμενης και μελλοντικής ακίνητης περιουσίας του ομίλου. Ο κ. Χρυσικός θα προταθεί για τη θέση του μη-εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Eurobank και θα ενταχθεί στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού.

-Ομόφωνη έγκριση: Η συγχώνευση υποστηρίζεται ομόφωνα και συνιστάται από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια.

Η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων που περιλαμβάνει ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 869.309 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.

Η Grivalia Properties έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κάποιοι εκ των μετόχων της: πριν από περίπου έξι χρόνια η Fairfax Financial Holdings Limited, η οποία ήδη κατείχε λίγο παραπάνω από 4%, εξαγόρασε το 14,78% από τη Lamda Development. Τότε, ο καναδικός όμιλος ανέβασε το μερίδιό του στο 19,1%, ενώ το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5%.

Στις αρχές του 2017, η Fairfax Holdings Limited ανέβασε το ποσοστό της στο 51,43%, ύστερα από πώληση μετοχών που κατείχε η Eurobank.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...