678
Μαριονέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν τον Ερσίν Τατάρ όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Κίνημα Τουρκοκυπρίων κατά της «λύσης» Τατάρ με δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 13:23
Μαριονέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν τον Ερσίν Τατάρ όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Κίνημα Τουρκοκυπρίων κατά της «λύσης» Τατάρ με δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 13:23

Δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι σαν τον Ερσίν Τατάρ, τον πολιτικό-μαριονέτα του καθεστώτος Ερντογάν. Και αυτό αναδεικνύεται σε μια διαδικτυακή, κυρίως, εκστρατεία, λίγες μόλις ημέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, όπου η στείρα και εκτός πλαισίου ΟΗΕ απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη, οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Την καμπάνια των Τουρκοκυπρίων, που έρχεται να απαντήσει στη θεωρία του Τατάρ ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν γνωρίζονται πια, ύστερα από τόσα χρόνια χωριστά, ανέδειξαν «Τα Νέα» της Τρίτης σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη.

«Δεν μας εκπροσωπείτε. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας και δεν σας την παραδίδουμε». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Τουρκοκύπριοι στην Αγκυρα και τον Ερσίν Τατάρ μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη και τη θέση Τουρκίας και ψευδοκράτους για διχοτομική λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η στήριξη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με απαίτηση για επανένωση της Κύπρου στα κατεχόμενα γίνεται κίνημα, με στόχο να δώσει στους Τουρκοκύπριους τη φωνή που τους στέρησε η επικράτηση του Τατάρ στις «εκλογές» του περασμένου Οκτωβρίου.

Το κίνημα κατά του Τατάρ έρχεται κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς. Δημιουργούν ομάδες, ΜΚΟ, οργανώσεις, με στόχο την επανένωση της Κύπρου και επιχειρούν με κάθε μέσο να καταστήσουν σαφές ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν στην πενταμερή ως τουρκοκυπριακές δεν τους εκπροσωπούν. Για εκείνους το «νέο όραμα» του Ερσίν Τατάρ, είναι εφιάλτης.

«Δεν σιωπούμε», «δεν θα μας υποτάξετε», λένε και η τεχνολογία γίνεται το μέσο ώστε το μήνυμα να φτάσει παντού. Στον ισχυρισμό του Τατάρ και της Αγκυρας ότι οι δύο λαοί μετά από τόσα χρόνια δεν γνωρίζονται και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι «νέες πραγματικότητες στο νησί» απαντάει η νεολαία. Με ένα βίντεο που έχει πρωταγωνιστές έναν Τουρκοκύπριο και μία Ελληνοκύπρια, καλούν όσους προσποιούνται ότι δεν ξέρουν να δουν τις δράσεις που συμμετέχουν από κοινού νέοι από τις δύο κοινότητες και αποδομούν το πρόσχημα της αποξένωσης και της διαφορετικής κουλτούρας.

Μία νέα πολυκοινοτική πρωτοβουλία με το όνομα «Hade» που παρακινεί σε δράση, έχει ήδη δημιουργηθεί. Αποστολή της να τονίσει «την επείγουσα ανάγκη για δράση προς άμεσες λύσεις στο status quo», σε συνεργασία «με εταίρους και οργανισμούς που μοιράζονται τους ίδιους στόχους ενάντια στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου».

Στις απαιτήσεις της το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης υπό τις κατάλληλες προφυλάξεις σχετικά με την πανδημία, συνεργασία στη στρατηγική υγείας στο νησί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με σεβασμό στο πλαίσιο του Γκουτέρες και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαφάνεια στις συνομιλίες, με παράλληλη ενεργό ένταξη της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Τονίζουν δε ότι η επιβίωση του σημερινού status quo συνδέεται με τη διαφθορά, την ανεργία, τη φτώχεια, την καταστροφή της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς αλλά και την παραβίαση των δικαιωμάτων.

Σε βίντεο που δημοσιεύεται οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν τη διχοτόμηση μιλώντας για την προστασία των θεσμών του κράτους και των ελευθεριών τους, διαμηνύνοντας επί της ουσίας ότι αρνούνται να γίνει η βόρεια Κύπρος μία επαρχία της Τουρκίας. Στέλνουν μήνυμα για μία νέα εποχή στην οποία δεν θα υπάρχει χώρος για μίσος, διαίρεση, αδικία και έλλειψη θέλησης. Ούτε για ανεργία, σχέσεις συμφερόντων και πλύση εγκεφάλου. Αρνούμαι, λένε, να απομονωθώ, να σωπάσω, να λογοκριθώ, να καταπιεστώ, να παρέμβουν στη δημοκρατία, στη βούλησή μου.

«Αυτή η χώρα είναι δική μας» φωνάζουν, με την ελπίδα η κραυγή αγωνίας τους να μην πνιγεί στον εθνικισμό και την ανελευθερία. «Ηρθε η σειρά μας». Το βίντεο των Τουρκοκυπρίων ακολουθεί και ένα σποτάκι ελληνοκύπριων νέων, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και κατά της διχοτόμησης.

«Αναγιωθήκαμε σε τόπο μισό νομίζοντας ότι ο άλλος μισός εν παραμύθι. Εμάθαμεν γράμματα σε τετράδια που γράφουν δεν ξεχνώ αλλά κανείς εν μας είπε τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Εδιδάξετε μας το μίσος, εμάθετε μας μισήν ιστορία. Εμάθατε μας να τιμούμε τη σημαία άλλου κράτους» λένε και καταγγέλλουν όσους θέλησαν να μαυρίσουν το παρελθόν για να κλέψουν το μέλλον. Στέλνουν μήνυμα ότι τώρα «ήρθε η σειρά μας» σε μία εποχή που το «δεν ξεχνώ», μετατρέπεται σε «ξέρω», σε ένα μέλλον για όλους και όλες με πραγματική ισότητα, συλλογική ευθύνη και αυτογνωσία. Στόχος μία νέα Κύπρος, που θα γκρεμίσει το τείχος και θα «μοσχομυρίζει λευτεριά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...