516
| CreativeProtagon

«Κίνημα Αλλαγής» ή « ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής»;

|CreativeProtagon

«Κίνημα Αλλαγής» ή « ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής»;

«Κίνημα Αλλαγής» ή « ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής»; Αυτά είναι οι δύο ονομασίες που προτείνει η Χαριλάου Τρικούπη να διαλέξουν τα μέλη του κόμματος που θα ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή, στις εσωκομματικές εκλογές, παράλληλα με την ανάδειξη νέων τοπικών και νομαρχιακών οργάνων και αντιπροσώπων ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου.

Το ψηφοδέλτιο θα έχει και τα  δύο ονόματα τα οποία θα συνοδεύονται από τα αντίστοιχα σύμβολα. Το μεν Κίνημα Αλλαγής από το τριαντάφυλλο το δε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής , από τον πράσινο ήλιο. Οποιο πλειοψηφήσει θα είναι και το επίσημο όνομα του κόμματος. Με την πρόταση διαφωνεί ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος στη προεκλογική περίοδο εκλογής της ηγεσίας  είχε προτείνει την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ κι εναλλακτικά το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, στα οποία κι επιμένει.

Ωστόσο, παρότι συζητήθηκαν στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους στενούς του συνεργάτες, δεν προκρίθηκαν αφού το 2015 στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ως ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε κατέβει τότε στις πρώτες εκλογές, υπό την Φώφη Γεννηματά, κι είχε πάρει 6,2%. Επίσης εκτιμήθηκε ότι ο συγκεκριμένος προσδιορισμός παραπέμπει σε μια μορφή Ενωσης Κέντρου κι όχι σ΄ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που διεκδικεί να ξαναγίνει πόλος εξουσίας ανακτώντας την ιστορική του πορεία και το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων.

Ερευνα

Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη τελική πρόταση το γεγονός ότι σε έρευνα που έγιναν κατά παραγγελία της Χαριλάου Τρικούπη, η ονομασία ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε, ως προτίμηση, μετά τα δύο προταθέντα ονόματα και την ονομασία «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη».

Ομως ακόμη πιο καθοριστικοί είναι οι νομικοί λόγοι και πολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν στην ονομασία να υπάρχει οπωσδήποτε το «Κίνημα Αλλαγής». Οι νομικοί λόγοι αφορούν τα παλιά χρέη του ΠΑΣΟΚ που έχουν ρυθμιστεί κι εξυπηρετούνται κανονικά με την επιχορήγηση που παίρνει όμως το ΚΙΝΑΛ καθώς ως ΚΙΝΑΛ κατέβηκε στις εκλογές. Κάθε απόπειρα συνεπώς εξάλειψης του από τη ονομασία  θα άνοιγε ξανά το ζήτημα των τραπεζικών απαιτήσεων και θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και τη δυνατότητα της καθημερινής λειτουργίας του.

Οι πολιτικοί λόγοι, απ’ την άλλη, είναι πώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα επ’ ουδενί. Επίσης τυχόν ολοκληρωτική αλλαγή της ονομασίας θα θεωρείτο ακύρωση των επιλογών της Φώφης Γεννηματά και θα άνοιγε έντονες συζητήσεις εσωστρέφειας.

Θέλουν ΚΙΝΑΛ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ενιαίος Συνασπισμός κομμάτων και η συγκεκριμένη ονομασία εκφράζει όλες τις συμμετέχουσες συνιστώσες με προεξάρχουσα προφανώς το ΠΑΣΟΚ. Η Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση -που αποτελείται από την Ανανεωτική Αριστερά, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι που δεν αποχώρησαν αλλά παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ- σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «κάθε όνομα το οποίο περιλαμβάνει το “Κίνημα Αλλαγής” αποτελεί την καλύτερη λύση για τον χώρο μας. Ενα όνομα που αποτυπώνει τη συμπαράταξη των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όπως δρομολογήθηκε από το 2015 και το 2017». Και συμπλήρωσε πώς «κοινός στόχος όλων μας είναι μια ανανεωμένη παράταξη ευθύνης, ικανή να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να αποτελέσει το νέο πόλο εξουσίας, με δική της πρόταση διακυβέρνησης στη βάση των αρχών της Σοσιαλδημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...