269
| .

Κινέζα καλλιτέχνης «κράζει» τη χώρα της και εξυμνεί τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2016, 09:56

Κινέζα καλλιτέχνης «κράζει» τη χώρα της και εξυμνεί τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2016, 09:56

Το ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το βιώνουμε καλύτερα από τον καθέναν στην Ελλάδα. Εξάλλου, τι είναι η Ελλάδα; Ενα κράμα μεταξύ των δύο.

Το να ζει κανείς, όμως, για χρόνια στην Κίνα και, ξαφνικά, να επισκέπτεται τη Γερμανία, μπορεί να είναι σοκαριστικό. Μπορεί όχι για όλους, αλλά για τη Γιανγκ Λιου σίγουρα. Η κινέζα καλλιτέχνης παρουσίασε μια σειρά από εικόνες, με τις οποίες προσπαθεί να περιγράψει τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν οι Ευρωπαίοι σε σχέση με τους Κινέζους, οι άνθρωποι της Δύσης σε σχέση με τους ανθρώπους της Ανατολής.

Στα 13 της, η Λιου έφυγε από το Πεκίνο και μετακόμισε στο Βερολίνο. Εκεί έμεινε για 13 χρόνια, όσα δηλαδή και στην πατρίδα της, και έκτοτε άρχισε να σχεδιάζει. Να αποτυπώνει, δηλαδή, τα όσα της φάνηκαν διαφορετικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πατρίδας της.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι το βιβλίο East Meets West, το οποίο εκδόθηκε το 2007 και από εδώ και στο εξής θα βρίσκεται στις πολιτιστικές εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οπως θα δείτε και στις εικόνες της Λιου, οι διαφορές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένας Κινέζος κι ένας Γερμανός τα πράγματα. Το πώς στέκεται ο ένας στην ουρά και πώς ο άλλος. Το πώς αντιμετωπίζει ο ένας την έννοια του κέρδους και πώς ο άλλος. Το πόση σημασία δίνει ο ένας στην επαγωγική και απλή σκέψη και με ποια μεθοδολογία σκέφτεται ο άλλος.

east_west_spreads_2

east_west_spreads_5

east_west_spreads_6

east_west_spreads_9

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...