Tι γυρεύουν οι Κινέζοι στη Σελήνη; Τον Τραμπ τον ρώτησαν; | Reuters
Επικαιρότητα

Κινέζοι στη Σελήνη; Δεν είναι πια ανέκδοτο

Το Πεκίνο θέλει να στείλει τα επόμενα χρόνια αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης και απειλεί τη διαστημική πρωτιά των ΗΠΑ
Protagon Team

Οι φιλοδοξίες του Πεκίνου δεν έχουν όρια. Ο συνεχώς αναπτυσσόμενος γίγαντας της Ανατολής δεν περιορίζεται πλέον στις επίγειες επιδιώξεις του και έχει βάλει στόχο να κλέψει από τους Αμερικανούς την πρωτοκαθεδρία και στο Διάστημα.

Η Κίνα έχει στα σκαριά ένα νέο διαστημόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να κάνει χαμηλές τροχιακές πτήσεις όσο και να προσγειώνεται στη Σελήνη. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια του Πεκίνου να επεκτείνει το διαστημικό του πρόγραμμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σε βαθμό ώστε πέρυσι οι εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων ήταν όσες περίπου εκείνες των ΗΠΑ ενώ ξεπέρασαν εκείνες της Ρωσίας.

Την πληροφορία, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετέδωσε η εφημερίδα «Science and Technology Daily», όργανο του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διαστημόπλοιο θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και θα μπορεί να μεταφέρει αρκετούς αστροναύτες ενώ φέρεται να παρομοιάζεται με το διαστημόπλοιο Orion το οποίο σχεδιάζεται από κοινού από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. To Οrion, το οποίο αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα Αμερικανών και Ευρωπαίων για τη μελλοντική εξερεύνηση του Διαστήματος θα είναι έτοιμο για πτήση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το 2023.

Το νέο διαστημόπλοιο πιθανότατα θα αντικαταστήσει τη διαστημική κάψουλα Σενζού η οποία χρησιμοποιείται από την Κίνα τα τελευταία έτη για τις επανδρωμένες διαστημικές της πτήσεις.

Το Πεκίνο μπήκε σχετικά αργά στον αγώνα δρόμου για την κατάκτηση του Διαστήματος καθώς μόλις το 2003 ολοκλήρωσε την πρώτη επανδρωμένη πτήση. Οι επιστήμονες του Πεκίνου όμως τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει εντυπωσιακές προόδους σε βαθμό που προκαλούν την ανησυχία των ΗΠΑ. Πέρυσι για πρώτη φορά δύο κινέζοι αστροναύτες παρέμειναν σε τροχιά στον κινεζικής κατασκευής διαστημικό σταθμό επί έναν μήνα. O διαστημικός σταθμός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός εντός της επόμενης πενταετίας.