Επικαιρότητα

SOS εκπέμπει η Σαλαμίνα για την οικολογική καταστροφή [βίντεο]

Οργή και ανησυχία στην τοπική κοινωνία για την έκταση της ρύπανσης, κραυγή απόγνωσης από τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων. Κίνδυνος για όλο τον Σαρωνικό από το μαζούτ του ναυαγισμένου δεξαμενόπλοιου. Σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου Ναυτιλίας
Protagon Team

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας από την οικολογική καταστροφή στις ακτές του νησιού εξαιτίας της διαρροής πετρελαιοειδών από το ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη», ενώ σε απόγνωση είναι οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και παραλιακών εστιατορίων. Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν καθυστερημένη επέμβαση των συνεργείων απορρύπανσης με αποτέλεσμα να πάρει διαστάσεις η καταστροφή στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού.

«Υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό», υπογράμμισε η δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, ζητώντας τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση στην περιοχή.

Θλιβερό θέαμα… (REUTERS/Giorgos Moutafis)

«Πολλά καταστήματα αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Σαλαμίνας έχουν νεκρώσει εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος και σκεφτόμαστε ως δήμος να στραφούμε δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τα καταστήματα που έχουν πληγεί αλλά και να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε και ανακοίνωσε την πρόεθεση της δημοτικής αρχής να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής «για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε γνώστες των ευθυνών, να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά και να ζητήσουμε αποζημιώσεις τόσο για το νησί μας όσο και για τους επιχειρηματίες και τα σκάφη που έχουν υποστεί ζημιές».

Ενα πουλί βουτηγμένο στο μαζούτ (REUTERS/Giorgos Moutafis)

Η δήμαρχος Σαλαμίνας εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την επέκταση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς όπως είπε, αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο τον Σαρωνικό.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον 20 κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Στα Σελήνια επιχειρεί 23μελές συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας αντιρρύπανσης, με πέντε βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη, σύμφωνα όμως με καταγγελίες κατοίκων το ίδιο δεν έχει γίνει στην περιοχή της Κυνοσούρας.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο από ιδιωτική εταιρεία για την απάντληση των καυσίμων. Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων.

Σε εξέλιξη έρευνα για υπόθεση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος περαιτέρω διαρροής πετρελαίου από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, ενώ χαρακτήρισε ταχύταση την αντίδραση των υπηρεσιών του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό.

«Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές και οδηγίες από την πρώτη στιγμή και η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν να στεγανοποιηθεί αμέσως το πλοίο που βυθίστηκε. Έχουμε πετύχει τη στεγανοποίηση στο 95% και πριν από το μεσημέρι το ναυάγιο θα έχει πλήρως στεγανοποιηθεί. Το απόγευμα θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου. Έχει 3200 τόνους αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διαρροή. Αυτό που έφυγε, έφυγε την ώρα που βυθιζόταν. Έγιναν αμέσως ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρίες απορρύπανσης. Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινητοποιήσεις. Έχει πάει ήδη ο ΓΓ Ναυτιλίας ο κ. Καλαματιανός στην περιοχή, ενώ αμέσως έδωσα εντολή να σπεύσει επί τόπου και ο Αρχηγός του Λιμενικού, ο οποίος και πήγε», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στο ραδιόφωνο του Real και γνωστοποίησε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα για την υπόθεση, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  υπάρχουν πάντα ερωτήματα και πρέπει όλα να απαντηθούν.

Βουτιά στο μαζούτ για τη σωτηρία της Αλκυόνης

Καθώς έβγαζε φωτογραφίες στον τόπο της καταστροφής, ο freelance φωτορεπόρτερ και τακτικός συνεργάτης του Reuters Γιώργος Μουτάφης, αντιλήφθηκε  μια μικρή Αλκυόνη κολλημένη στο μαζούτ να παλεύει για τη ζωή της. Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε μέχρι τη μέση στο μαζούτ για να σώσει το θαλασσοπούλι που τελικά μεταφέρθηκε στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από drone που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής: