487
|

ΚΙΝΑΛ κατά κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη: Αφησαν να γίνει πρώτα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου αντί να πάρουν μέτρα

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 12:20

ΚΙΝΑΛ κατά κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη: Αφησαν να γίνει πρώτα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου αντί να πάρουν μέτρα

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2020, 12:20

Δύο ημέρες μετά την ανάρτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου που έθετε ερωτήματα προς την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης για τους λόγους που δεν ελήφθησαν νωρίτερα μέτρα ώστε να ανασχεθεί η τρομακτική διασπορά του κορονοϊού στην πόλη, το Κίνημα Αλλαγής πήρε τη σκυτάλη, υποδεικνύοντας τις ευθύνες και την κυβερνητική ολιγωρία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά μάλιστα σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστέρησε να λάβει μέτρα στη Θεσσαλονίκη και αντιθέτως άφησε να γίνει ο εορτασμός του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, επιτρέποντας φαινόμενα συνωστισμού.

Η κριτική του ΚΙΝΑΛ για την κυβερνητική ολιγωρία δεν είναι υπερβολική. Το επιδημιολογικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης ήταν γνωστό από τα μέσα Οκτωβρίου –στις 19 του μήνα μάλιστα υπήρξε σχετική τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (εδώ), αλλά τότε αποφασίστηκε η περιεφειακή ενότητα να μην μπει καν σε «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής ασφάλειας! Οι αποφάσεις για μίνι lockdown, δηλαδή κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και αναστολή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ελήφθησαν τελικά από τον Πρωθυπουργό μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (οι δε περιορισμοί επιβλήθηκαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού ήδη είχαν προλάβει να γίνουν και… αποχαιρετιστήρια πάρτι), αλλά ήταν ήδη αργά. H Θεσσαλονίκη έφτασε να μετρά 2.000 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και το ολικό lockdown ήρθε ως νομοτέλεια…

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται ότι η απόφαση για ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια ελήφθη με καθυστέρηση, ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, σημειώνεται ότι «άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ ακόμη και το βράδυ. Οπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης, που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων) με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών».

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι δίνει μία ηρωική αλλά άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα όρθια.

«Μονάχα που αυτό δεν φαίνεται πλέον να αρκεί. Αυτό που απαιτείται και προτείνουμε είναι ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ετσι ώστε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με μετακινήσεις και ενίσχυση περιοχών, όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Απαιτείται μία task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο», προσθέτει.

«Σε αυτήν τη μάχη είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, από την ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Οσο μας αφορά, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, όπως αυτό επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...