Κίνα: Τριμέτωπη επίθεση πριν από την τριμερή συνάντηση
Ο ταϊβανέζος πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε εκφώνησε «μετρημένο» λόγο στην τελετή ορκωμοσίας του, αλλά η Κίνα αντέδρασε | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Επικαιρότητα

Κίνα: Τριμέτωπη επίθεση πριν από την τριμερή συνάντηση

Το Πεκίνο εξοργίστηκε με την παρουσία ξένων αντιπροσωπειών στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν. Διπλωματικές διαμαρτυρίες λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Σεούλ (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα)
Protagon Team

Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, εκφώνησε ισορροπημένη ομιλία κατά την ορκωμοσία του στην Ταϊπέι, μάλιστα κάλεσε για «διάλογο και ειρήνη» σε όλη την περιοχή. Ωστόσο η παρουσία ξένων αντιπροσωπειών ερέθισε την Κίνα. Εκεί εκπροσωπήθηκαν, φυσικά, οι ΗΠΑ, καθώς και η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Η Κίνα, αφού πρώτα ανακοίνωσε τη δυσφορία της για την αμερικανική παρουσία στο νησί («οι ΗΠΑ στέλνουν το λάθος μήνυμα στις αποσχιστικές δυνάμεις»), κατόπιν διαμαρτυρήθηκε και μέσω των πρεσβειών της στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, κατακεραυνώνοντας και την αποστολή  αντιπροσωπειών εκ μέρους τους.

Η Νότια Κορέα εκλήθη από  τους Κινέζους «να σταματήσει την προκλητική πολιτική εκμετάλλευση», ενώ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης είχε χαρακτηρίσει την Ταϊβάν «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο και φίλο της Ιαπωνίας».

Οι διπλωματικές καταγγελίες της Κίνας έγιναν λίγες ημέρες πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 26-27 Μαΐου στη Σεούλ. Οι Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι παραδοσιακοί μεταπολεμικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Exit mobile version