406
Φωτογραφία από τη Σαγκάη κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown τον περασμένο μήνα | REUTERS/Aly Song

Κίνα: Το σκληρό lockdown έφερε αυτοκτονίες και κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 19:58
Φωτογραφία από τη Σαγκάη κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown τον περασμένο μήνα
|REUTERS/Aly Song

Κίνα: Το σκληρό lockdown έφερε αυτοκτονίες και κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 19:58

Σοβαρό πλήγμα στην αστική ψυχολογία έχουν επιφέρει τα σκληρά lockdowns που εφαρμόστηκαν του τελευταίους μήνες στην Κίνα, με στόχο τον περιορισμό του κορονοϊού.

Στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, είναι να μην υπάρχει κανένα κρούσμα στη χώρα, όμως για να εφαρμοστεί αυτό, χρειάστηκε να κλείσουν για πολλές εβδομάδες πολλές πόλεις, κάτι που προκάλεσε συλλογικό τραύμα στον πληθυσμό και παράλληλα αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών, κυρίως μεταξύ των νέων, όπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου.

Οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι τα δρακόντεια και αυστηρά μέτρα είναι αυτά που έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των πολιτών τον τελευταίο καιρό στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε εθνικό επίπεδο για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown των τελευταίων μηνών, το 35% από τους 52.000 πολίτες που συμμετείχαν, είχαν βιώσει δυσφορία, στρες και αίσθημα κατάθλιψης.

Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κιού Ζιανγί, από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Σαγκάης, δήλωσαν ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα πυροδότησαν μια σειρά από ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι ο πανικός, το στρες και η κατάθλιψη. Οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, και οι μετανάστες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ψυχικής διαταραχής.

«Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος της πανδημίας, πολλοί Κινέζοι, ειδικά νέοι και όσοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα που να τους κάνουν ευάλωτους στον κορονοϊό, δεν ανησυχούσαν για την υγεία και τη ζωή τους. Ωστόσο, το στρες και ο πανικός του κατέβαλλαν, διότι κλήθηκαν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειδωμένοι στο σπίτι και να ανησυχήσουν για ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, η οικονομική πίεση ήταν μεγάλη, καθώς όσοι δεν μπορούσαν να εργαστούν, δεν θα έπαιρναν μισθό ή κάποιο κρατικό επίδομα», σχολιάζει ο Γιου Λίνγνα, ψυχολόγος από την Κίνα.

Τριπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ξιού Καϊβέι, ψυχίατρου από την Σαγκάη, η κλίμακα του προβλήματος δεν έχει καταγραφεί ακόμη, όμως σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των νέων τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στη Σαγκάη, πάνω από τα δύο πέμπτα των κατοίκων της πόλης είχαν δείξει σημάδια κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown, σύμφωνα με άλλη έρευνα. Μάλιστα, η έλλειψη τροφίμων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, ήταν η βασική πηγή του άγχους των πολιτών. Βέβαια, αυτό ήταν απλώς το πιο κοινό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις ενός άνδρα ο οποίος αυτοκτόνησε επειδή φοβόταν ότι αν μολυνθεί, δεν μπορεί να εργαστεί και να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, ενώ έντονα και συχνά ήταν και τα φαινόμενα του αλκοολισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...