486
Ο Ζανγκ Γκαολί σε ομιλία του, το 2017 | EPA/KENZABURO FUKUHARA / KYODONEWS / POOL

Κίνα: Τι απέγινε ο Ζανγκ Γκαολί, τον οποίο κατηγόρησε η Πενγκ Σουάι για τον βιασμό της;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:42
Ο Ζανγκ Γκαολί σε ομιλία του, το 2017
| EPA/KENZABURO FUKUHARA / KYODONEWS / POOL

Κίνα: Τι απέγινε ο Ζανγκ Γκαολί, τον οποίο κατηγόρησε η Πενγκ Σουάι για τον βιασμό της;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 12:42

Επειτα από τρεις εβδομάδες απουσίας, οι Κινέζοι εμφάνισαν, στις 22 Νοεμβρίου, την τενίστρια Πενγκ Σουάι, η οποία κατήγγειλε για τον βιασμό της ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Ο άνθρωπος, όμως, τον οποίο κατονόμασε παραμένει εξαφανισμένος από τη δημόσια σφαίρα.

Ετσι, μετά τη φράση #WhereIsPengShuai στα σόσιαλ μίντια, εμφανίστηκε και το #WhereIsZhangGaoli, αναφερόμενο στον 75χρονο Ζανγκ Γκαολί, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας και έναν από τους ισχυρότερους πολιτικούς της χώρας στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο Γκαολί δεν έχει εμφανιστεί πουθενά από την ημέρα της κατηγορίας εναντίον του ούτε έχει κάνει κάποια γραπτή δήλωση στους δημοσιογράφους. Το όνομά του δεν είναι εντελώς εξαφανισμένο από το Ιντερνετ, όπως ήταν της Πενγκ, αλλά οι αναφορές αφορούν μόνο παλιές ειδήσεις, ενώ είναι αδύνατος ο σχολιασμός τους.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση ούτε έχει ανακοινωθεί κάποια έρευνα για τις καταγγελίες της τενίστριας από την αστυνομία.

Οπως αναφέρει ο Guardian, μέχρι την ανάρτηση της Πενγκ, στις 2 Νοεμβρίου, στην οποία έγραψε ότι ο Ζανγκ τη βίασε πριν από τρία χρόνια στο σπίτι του, όλα τα δημοσιεύματα ήταν θετικά για τον πολιτικό, ο οποίος θεωρείτο σοβαρό στέλεχος του κόμματος, χαμηλών τόνων και είχε τη φήμη τού σκληρά εργαζόμενου, που είχε την απαίτηση από τους υφισταμένους του να εργάζονται εξίσου σκληρά.

Στην ανάρτησή της, η Πενγκ είχε αναφέρει ότι οι δυο τους είχαν γνωριστεί πριν από χρόνια και διατηρούσαν ερωτική σχέση, έως ότου ο Ζανγκ έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου, το 2013.

«Η απουσία του Ζανγκ από τη δημόσια σφαίρα μετά την καταγγελία είναι απόδειξη της ισχύος του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο Γιάκιου Γουάνγκ, ερευνητής κινεζικών θεμάτων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αντί να υπάρξει δημόσια απάντηση σε μία κατηγορία που έχει λάβει τόση δημοσιότητα διεθνώς, όπως θα έκανε ένας πολιτικός σε μία δημοκρατική χώρα, ο Ζανγκ και το Κόμμα απλώς ανάγκασαν την Πενγκ να σιωπήσει».

Η επίσημη σιωπή είναι συνήθης διαδικασία όταν κατηγορείται ένα στέλεχος του κόμματος από εξωτερική πηγή. Κι αυτή η υπόθεση, καθώς είναι η πρώτη κατηγορία σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον ισχυρού πολιτικού, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Ζανγκ ήταν γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας και σιγά σιγά ανέβηκε στην ιεραρχία του ΚΚ. Ηταν επικεφαλής της επιτροπής υποψηφιότητας του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε συναντηθεί σε αυτό το πλαίσιο με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μίλησε εξ αποστάσεως με την Πενγκ Σουάι.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι δεν πείστηκαν ότι η 35χρονη αθλήτρια είναι καλά και ότι η συζήτησή τους δεν έγινε υπό την πίεση των Κινέζων. Κατηγόρησαν επίσης τη ΔΟΕ ότι «ξέπλυνε» το Πεκίνο, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στην περιοχή, τον Φεβρουάριο.

Ο Ζανγκ αποσύρθηκε από το Πολιτικό Γραφείο το 2018, καθώς είχε περάσει την ηλικία των 68 ετών και δεν μπορούσε να επαναδιοριστεί. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Ιούλιο στον εορτασμό των 100 χρόνων του Πολιτικού Γραφείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...