494
Προσωπικό της Thai Airlines απολυμαίνει την καμπίνα αεροσκάφους για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού | REUTERS/Athit Perawongmetha

Κίνα: Με αερογέφυρα οι κυβερνήσεις παίρνουν τους ξένους πολίτες από το Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 09:08
Προσωπικό της Thai Airlines απολυμαίνει την καμπίνα αεροσκάφους για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Κίνα: Με αερογέφυρα οι κυβερνήσεις παίρνουν τους ξένους πολίτες από το Γουχάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 09:08

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχεδόν νέα 1.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από την αρχή εμφάνισης της επιδημίας ως τις 27 Ιανουαρίου είναι 4.515.

Καταγράφηκε επίσης τη Δευτέρα  το πρώτο θύμα στο Πεκίνο. Πρόκειται για έναν άνδρα 50 ετών.

Εξάλλου, ολόκληρη η πόλη των 11 εκατομμυρίων ουσιαστικά έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την επαρχία Χουμπέι (με 60 εκατ. κατοίκους) έχουν επιβληθεί κάποιου είδους περιορισμοί της κίνησης. Σε κάποιες πόλεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν στον δρόμο με μάσκα.

Επιπλέον, όπως γράφει το BBC, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, θα καθυστερήσει επ’ αόριστον η έναρξη του νέου εξαμήνου σε σχολεία και πανεπιστήμια. Το μέτρο αφορά όλη τη χώρα.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στο Νεπάλ, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στην Ταϊλάνδη, πέντε από τα νέα κρούσματα —πρόκειται για υπηκόους της Κίνας, ηλικίας έξι έως εβδομήντα ετών— μετέβησαν στην Ταϊλάνδη από την επαρχία Χουμπέι και είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Αλλο ένα κρούσμα στην Ευρώπη, έπειτα από τα τρία που επιβεβαιώθηκαν στη Γαλλία, είναι αυτό που εντοπίστηκε στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα από την περιοχή Στάρνμπεργκ της Βαυαρίας που έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και είναι σε απομόνωση. Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση από ιατρικής απόψεως.

Πάντως, το βαυαρικό υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκε.

Ποιες χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι χώρες που ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους πολίτες τους, αλλά και διπλωματικό προσωπικό, από την πόλη Γουχάν, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση. Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι.

Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της που ζουν εκεί. Οσοι επιστρέψουν στη Γαλλία θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.

Και η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Από την πλευρά της και η Ιαπωνία αναμένεται να επαναπατρίσει με πτήσεις τσάρτερ, ήδη από σήμερα Τρίτη, πολίτες της που το επιθυμούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 430 ιάπωνες υπήκοοι βρίσκονται στη Χουμπέι.

Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στην πληγείσα πόλη. Ακόμη και η Βρετανία αναζητά λύσεις για την απομάκρυνση πολιτών της, όπως και η Ρωσία και η Ολλανδία. Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...