378
Η εκτόξευση του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β, στις 29 Απριλίου από το νησί Χαϊνάν | China Daily via REUTERS

Κίνα: Η «Μεγάλη Πορεία» της αγωνίας ολοκληρώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2021, 09:56
Η εκτόξευση του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β, στις 29 Απριλίου από το νησί Χαϊνάν
|China Daily via REUTERS

Κίνα: Η «Μεγάλη Πορεία» της αγωνίας ολοκληρώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2021, 09:56

Η Μεγάλη Πορεία του Μάο διήρκεσε έναν χρόνο και θεωρείται ως το κατόρθωμα που προκάλεσε την γέννηση της κομμουνιστικής Κίνας. Η σύγχρονη «Μεγάλη Πορεία» που ανοίγει μια νέα σελίδα στο κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα και έκανε για λίγες μέρες την ανθρωπότητα να κρατάει την ανάσα της, τελικά έληξε κάπου στον Ινδικό Ωκεανό. Ευτυχώς…

Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας, τα απομεινάρια του πυραύλου που ξεκίνησε το πρόγραμμα κατασκευής του νέου διαστημικού σταθμού, κατέπεσαν δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα.

Τα συντρίμμια από τον πύραυλο Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας. Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί. Αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.

Πύραυλος Μεγάλη Πορεία 5Β, παρόμοιος με αυτόν που έκανε την ανθρωπότητα να κοιτάζει τον ουρανό τι τελευταίες μέρες / REUTERS/Tingshu Wang/File Photo

Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ είπε στο Reuters πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.

Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε ο Μακντάουελ.

«Το γεγονός ότι οι κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Η Global Times, η κινεζική ταμπλόιντ που εκδίδεται από την επίσημη Λαϊκή Ημερησία, απέρριψε ως «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News